Hlavní obsah

Měsíc na cestě za americkým snem. „Trumpova“ karavana uprchlíků uvázla na hranici s USA

K bariéře na hranici Mexika a USA dorazilo na 1500 běženců, kteří chtějí získat ve Spojených státech azyl.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Stovky migrantů ze Střední Ameriky demonstrují na hranici Mexika a USA. Po měsíční cestě jim byl odepřen přístup do Spojených států.

Článek

Stovky migrantů demonstrují na hranici USA a Mexika, aby hromadně zažádaly o azyl. Demonstraci předcházelo odepření přístupu do Spojených států desítkám z nich. Americký prezident Donald Trump označil v minulosti karavanu za hrozbu pro bezpečnost USA a poukázal na potřebu zpřísnit imigrační zákony v zemi.

Na přechod u San Diega dorazili běženci po cestě trvající jeden měsíc. Karavana čítá asi 1500 lidí, kteří prchají před násilím v zemích svého původu a ze strachu o život. Jejich osud je nyní ale nejistý. Američtí právníci imigranty varovali před možným uvězněním na několik měsíců a odloučením od jejich dětí.

„Chystám se vstoupit do země se třemi dětmi. Vysvětlili nám, že nás zavřou do vězení, že je možné, že nás rozdělí. Máme z toho strach a nechceme to zažít. Ale raději podstoupím tuto oběť než se vrátit do mé země a riskovat, že budeme zabiti,” uvedla honduraská migrantka.

Skupina čítající více než tisíc lidí cestovala vlakem, autobusem nebo také pěšky 3200 kilometrů na hranici s USA. Jde o žadatele o azyl většinou z Hondurasu.

Karavanu organizuje nevládní organizace Národ bez hranic a pořádá se už deset let. Má upozornit na humanitární krizi ve Střední Americe a také pomoct jednotlivcům na cestě přes Mexiko.

Reklama

Doporučované