Hlavní obsah

Měsíc obíhá v zemské atmosféře. Ta je mnohem větší, než si myslíme, oznámili ruští vědci

Zemská atmosféra je větší, než si lidé doposud mysleli, tvrdí vědci.Video: Valérie Dvořáková , Youtube.com

 

Reklama

Vědci z výzkumného institutu v Moskvě zkoumali výsledky pozorování kosmické sondy agentury NASA a tvrdí, že zemská atmosféra dosahuje téměř do dvojnásobné vzdálenosti, než obíhá Měsíc. Nové zjištění by vědcům mohlo pomoci při hledání planet jako je Země.

Článek

Nejvzdálenější část naší atmosféry dosahuje téměř do dvojnásobné vzdálenosti, než obíhá Měsíc a je asi 50krát větší než naše vlastní planeta, ukázal nový výzkum podle informací serveru The Independent.

„Měsíc létá skrze zemskou atmosféru,“ oznámil Igor Baliukin z Vesmírného vědeckého institutu v Moskvě a hlavní autor prezentovaného výzkumu. „Nebyli jsme si toho vědomi, dokud jsme neoprášili pozorování, které provedla kosmická sonda SOHO před více než dvaceti lety,“ popsal vědec pro The Independent.

Kosmická sonda SOHO byla vypuštěna 2. prosince 1995 a sloužila ke studiu Slunce. Jedná se o společný projekt Evropské kosmické agentury a vládní agentury NASA.

Na hranici zemské atmosféry a vesmíru se nachází oblak atomů vodíku, který vědci nazývají jako geokoróna. Ta je horní částí exosféry a nejvyšší částí plynného obalu Země nacházející se ve výšce nad 1000 km. Jeden z přístrojů kosmické lodi našel charakteristické známky této hranice a přesně tak odhalil její vzdálenost.

Takové pozorování může být provedeno jen v určitém čase, výzkum je tak výsledkem dobrého načasování, které umožnilo kosmické lodi zjistit okraj hranice.

Nový výzkum by mohl vědcům umožnit lépe hledat planety jako je Země, jejichž atmosféra obsahuje vodík a kde se vodní pára často vyskytuje blíže k povrchu.

Astronomové pořídili snímky geokoróny kolem Země při pátém přistání na Měsíci Apolla 16 a s použitím prvních dalekohledů v roce 1972.

Reklama

Doporučované