Hlavní obsah

Měsíc od hradní piety s pivními kelímky. Kameníci stále čistí dlažbu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Kameníci čistí dlažbu od parafínu.

Reklama

Pietu za oběti covidu-19 na Pražském hradě zahájil 10. května prezident Miloš Zeman. Svíčky v plastových kelímcích dodnes budí rozpaky.

Článek

Třicet tisíc svíček mělo připomenout oběti covidu-19. Na dlažbě nádvoří Pražského hradu je připomínka patrná dosud.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

Všechen rozlitý vosk se zatím nepodařilo odstranit a dodnes se na něj lepí špína. Kameníci proto ráno před příchodem návštěvníků pravidelně poklekají na dlažbu a čistí ji. Od piety v podání Kanceláře prezidenta uplyne ve čtvrtek přesně měsíc.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Cákance vosku na dlažbě 3. nádvoří.

Správa Pražského hradu ani Kancelář prezidenta republiky se ke špinavému nádvoří příliš vyjadřovat nechtějí.

„Já myslím, že už je to všechno dávno uklizené,“ reagoval na dotaz redakce mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor. Posléze ale svoje slova mírnil.

„Já momentálně nejsem tento týden vůbec na Hradě. Takže jestli to tam nebylo ještě včera ráno uklizené, to si nejsem jistý,“ dodal Pastor. Mluvčí prezidentské kanceláře Jiří Ovčáček na dotaz redakce neodpověděl.

Vysvětlení poskytl až další zaměstnanec Hradu, který si přál zůstat v anonymitě. Pro redakci popsal, kdo nádvoří ušpinil a proč nyní kameníci pravidelně po ránu před příchodem návštěvníků dlažbu drhnou.

„Když ty svíčky po ukončení akce odstraňovali, tak místy pocákali dlažbu tím rozteklým parafínem. Teď se to chemicky odstraňuje z těch pórů. Dělají to zaměstnanci kamenické firmy,“ říká.

Ochranu památek v areálu Pražského hradu má ve své kompetenci jen a pouze Odbor památkové péče Kanceláře prezidenta republiky. Ten ujišťuje, že k žádnému trvalému poškození nedošlo.

„Kámen nemůžete parafínem poškodit. Je to pouze esteticky závadné, protože se na to lepí špína, je to tmavé. Ještě ke všemu to má charakter těch cákanců. Jinak je to úplně v pohodě,“ řekl redakci zaměstnanec Hradu, který si nepřál být jmenován.

Žádné nebezpečí nehrozí

Pieta v podání Hradu si tak vyžádala už druhé kolo profesionálního úklidu. Kelímky totiž byly k dlažbě přilepené lepící páskou, kterou bylo nutné odstranit tlakovou vodou. Jenže parafín ve vodě rozpustný není, a tak nezbývá, než ho odstranit chemicky, popisuje zaměstnanec Hradu.

+3

Žula, která tvoří dlažbu hradního nádvoří, je od přírody porézní. Například vylitá káva v těchto pórech zůstává a chytá se na ni špína. Podobné je to u vosku z hradní piety. Parafín z rozteklých svíček je nutné rozpustit v roztoku a vysát. A to právě teď dělají zaměstnanci kamenické firmy.

„(Kameníci) pracují, myslím, asi hodinu denně. Ale tam není žádné nebezpečí z prodlení. Takový týden to ještě asi zabere,“ dodává.

Křížky smyl déšť

Hradní pieta s pivními kelímky nutně vybízí ke srovnání s předchozí událostí na Staroměstském náměstí. Spolek Milion chvilek na konci března přes noc namaloval bezmála 25 tisíc křížků na dlažbu náměstí.

+32

Policie hned ráno občany informovala, že akce byla řádně nahlášená a že organizátoři křížky nastříkané křídovým sprejem odpoledne odstraní. Vedení Prahy následně souhlasilo s tím, že křížky zůstanou na dlažbě, dokud je nesmyje déšť.

Z křížů se postupně stalo pietní místo. Lidé k nim začali spontánně nosit svíčky a květiny, někteří psali jména nebo vzkazy svým zemřelým, jiní se modlili. Křížky postupně z náměstí samy zmizely.

Hradní událost trvala pouze jediný večer, od té doby správa hradu následky kelímkové piety uklízí.

Reklama

Související témata:

Doporučované