Hlavní obsah

Messi Barcelonu na 99 procent opustí, říká známý katalánský novinář

Foto: Profimedia.cz

Kde bude Lionel Messi asi dál rozdávat fotbalovou radost? Nejvíc je spojován s anglickým Manchesterem City. Podle katalánského zpravodaje Oriola Serry jsou jeho barcelonské dny sečteny.

Reklama

Naděje na udržení Lionela Messiho v dresu velkoklubu FC Barcelona je už jen zcela minimální. Myslí si to katalánský veřejnoprávní novinář Oriol Serra, podle něhož Argentince neobměkčí ani případná rezignace prezidenta klubu.

Článek

Bavíme se spolu ve středu v poledne, podle stávajícího stavu věcí je Lionel Messi na odchodu z FC Barcelona. Je tu ještě nějaká naděje, že by se věci urovnaly a on na Camp Nou zůstal? Od čeho by se taková naděje případně odvíjela?

Je tu pořád jedna okrajová možnost a já bych ji nazýval asi politickou. Jediný záblesk naděje vidím v tom, kdyby současný prezident klubu pan Bartomeu na svůj post rezignoval. Jsou tu některé relevantní hlasy, které říkají, že by v takovém případě snad Messi mohl zůstat.

Ale od té zničující porážky 2:8 v Lize mistrů od Bayernu, což byla pro Katalánsko bez přehánění národní tragédie, se věci pohybují neskutečně rychle spolu s tím, že už dorazil i nový trenér Ronald Koeman. To je mimochodem taky něco jako národní hrdina, nejen díky své brance ve finále LM v roce 1992. Holanďan se taky hned pustil do práce, kdy se rozhodl zbavit Luise Suáreze, což je hráč, který má dlouhodobě s Messim velmi dobrý vztah. No a Argentinec se už nechal slyšet, že se mu tenhle projekt nelíbí, že se na něm nechce podílet.

Údajně taky první schůzka mezi Koemanem a Messim neproběhla úplně ideálně, kdy měl trenér superhvězdě říct, že už nebude mít v klubu privilegované postavení, což je nejspíš něco, co Messimu posledních 15 let nikdo neřekl…

No to je pravda, ale víte, Messi je klenot. Takového hráče už možná za našich životů nespatříme. On je podle mě týmový hráč a něco takového určitě neuslyší rád. Ale hlavně v současné konstelaci má nejen Messi pocit, že je všechno najednou úplně špatně.

Argentinec má dojem, že i ve svých 33 letech ještě může vyhrát pár trofejí, ale ne coby součást projektu, který mu byl představen. A už si nemůže dovolit čekat na další „nadějnou“ Barcelonu. Má asi pocit, že teď musí jít jinam a začít vyhrávat dřív, než mu najednou bude nějakých 38 let.

Oriol Serra

- středoevropský zpravodaj veřejnoprávní katalánské televize a rozhlasu se sídlem v Berlíně,

- někdejší zpravodaj ve Velké Británii,

- fanoušek FC Barcelona i zastánce katalánské nezávislosti.

Foto: Oriol Serra

Katalánský novinář Oriol Serra

Takže opravdu konečná…

Dělá to na mě dojem, že jeho rozhodnutí je konečné. Navíc, pokud by se ukázalo, že tu je schůdná smluvní cesta, jak odejít za Pepem Guardiolou do Manchesteru City, tak můžeme Messimu už leda zamávat na rozloučenou.

Současné vedení klubu je úplná katastrofa a platí to už dlouho. Na co sáhli, to pokazili. Barca je příšerně zadlužená, ekonomicky je to průšvih. Po sportovní stránce se pak taky dostavil neúspěch. Barcelona začala ztrácet hráče, jako je Neymar, v Lize mistrů prohrála z vysloveně vítězné pozice několik zásadních duelů.

Nebudu přehánět, když řeknu, že se současnému vedení „podařilo“ zničit odkaz těch velkých let pod Pepem Guardiolou. Klub regulérně prožívá jedno z nejhorších období ve své dlouhé historii.

Messi ve šlépějích Cruyffa a Kubaly

Všem muselo být jasné, že jednoho dne Messi z klubu odejde, že bude najednou pryč. Na to se člověk může připravovat a stejně ho to potom zaskočí, až na to dojde. Jak tohle všechno vnímá katalánská veřejnost, fanouškovská základna?

Všichni víme, že žádný hráč není nesmrtelný, ale ten způsob, jakým teď Messi Barcelonu opouští, a podle mě to je na 99 procent jisté, je ten nejsmutnější, jaký si umím představit. O svém rozhodnutí rozvázat smlouvu informoval klub faxem, což je asi ta nejchladnější metoda komunikace, jaká šla zvolit.

A ještě se loučit po porážce 2:8, po historické prohře, to je ten nejhorší okamžik k odchodu. Ale když se podíváme do historie klubu, není to poprvé, kdy se děje něco velmi podobného. Klubové legendy Johan Cruyff nebo Ladislav Kubala Barcu opustily přesně za těchto okolností. I Maradona odcházel za podobné situace, takže existuje docela dost příkladů hvězd, které odešly ve zlém a po nějakém sportovním propadáku.

Foto: Profimedia.cz

Lionel Messi hlásí odchod.

Co po Messim zbyde?

Dlouhodobě si mnoho lidí si myslí, že by se po Messim měl pojmenovat nový, respektive zrekonstruovaný stadion barcelonského FC. Asi se tak nakonec stane, protože respekt, jemuž se argentinský hráč u nás těší, je skutečně velký. Teď se to ale může samozřejmě zašmodrchat.

Všichni teď o kauze Messi mluví, všichni mají potřebu se k ní vyjádřit. Jak zní i klubové motto, Barca je víc než jen klub. Je to katalánský projekt. Vzpomínáte si na katalánské referendum 1. října 2017? Policie v ulicích mlátila lidi, Barca měla možnost odložit vzhledem ke společenskému dění své utkání, ale vedení rozhodlo, že se bude hrát. I tahle epizoda se tu teď neustále vytahuje, ale ne kvůli Messimu, ten je jen tou poslední kapkou.

Co tak slyším kolem sebe, tak se fanoušci smiřují s tím, že příští sezona bude mizerná, a je jim líto nového kouče Koemana.

No on přichází jako krizový manažer do firmy, která stojí nad propastí, čekají se od něj vyhazovy, škrty…

No ale reálně všechno rozhodnou volby klubového vedení, které se mají konat nejpozději v březnu 2021. Pokud Bartomeu odejde nyní, budou volby už v listopadu 2020. Sezonu to stejně nezachrání. Máme výborného gólmana Ter Stegena, několik výtečných hráčů, ale to je vše. Hodně fotbalistů bude muset odejít. Já jsem sám v rozpoložení, že bych považoval za úspěch, když vybojujeme Ligu mistrů na další sezonu. S tím bych byl vlastně spokojený.

Žije tu od útlého dětství, a přitom nemluví katalánsky

K Messiho odchodu se vyjadřují snad úplně všichni, na Twitteru to komentoval i současný šéf katalánské regionální vlády. Jak moc by Messi chyběl ne coby fotbalista, ale coby jakýsi ambasador Katalánska?

Messi je fotbalista z jiné planety a současně plachý chlapík, který nemá rád přehnaný rozruch. Abych byl upřímný, Messi mě opakovaně zklamal tím, že se nenaučil katalánsky, nebo že katalánsky nemluví na veřejnosti. Asi to souvisí s jeho povahou a možná taky není žádný génius na jazyky. Ale že tady bydlí od útlého věku a nikdy jsme ho neslyšeli na veřejnosti mluvit katalánsky, je pro mě fakt zarážející.

Přitom jeho děti tu vyrostly, jsou to malí Katalánci s argentinskými kořeny. Messi mohl být ambasadorem Katalánska, kdyby ale skutečně chtěl. Nesmíme ale zapomínat na jeho pouto s Pepem Guardiolou. Když Messi odejde do Manchesteru City, tak v něm ta katalánská „spojka“ zůstane.

Nezapomínejme, že Messi je držitelem Kříže svatého Jordiho, nejvyššího vyznamenání udělovaného katalánskou vládou. To bylo svého času trochu kontroverzní právě kvůli zmiňovanému nepoužívání katalánštiny, ale co naplat, ten hráč už je národní hrdina. I proto se náš premiér na Twitteru hned ozval.

Musíme připomenout i největší Messiho malér týkající se daňových úniků. Možná to byla primárně chyba jeho manažera, ale řekněme si, že Messi prostě není svatý.

Reklama

Doporučované