Hlavní obsah

Města budoucnosti: Na moři, bez odpadu a se soběstačnou produkcí jídla

Podívejte se, jak budou vypadat města budoucnosti plovoucí po mořích.Video: Jan Marek

 

Reklama

Architekti se přizpůsobují vědeckým studiím, podle kterých se hladina moří zvedne i o více než dva metry a nejméně 190 milionů lidí přijde o střechu nad hlavou. Nebo lépe řečeno půdu pod nohama.

Článek

Černý scénář pro pobřežní aglomerace po celé planetě by podle posledních propočtů z letošního července vyšel lidstvo na škody ve výši pětiny světového HDP, v přepočtu tedy skoro 320 bilionů korun. Města budoucnosti tak budou muset být udržitelnější, aby ztráty co nejdříve, pokud možno alespoň zdánlivě, kompenzovala.

+8

Každé deváté město v ohrožení do 30 let

To, že stoupající hladina oceánů bude ohrožovat 90 procent velkých světových měst do roku 2050, odhaduje i Bjarke Ingels Group (BIG) z Kodaně, skupina architektů pracujících na nové urbánní agendě pro OSN.

BIG s dalšími designéry, které ve svém výběru zmínil server CNN, přišel s návrhem řešení. Jeho udržitelné město pro 10 000 lidí by se mohlo stát první plovoucí komunitou na světě.

Odolají hurikánům, vystačí si sama

Oceanix City tvoří plošiny o dvou hektarech. Na jedné může pracovat a žít přes 300 osob. Žádná z budov by přitom ale nepřesahovala limit sedmi podlaží, a to z důvodu nižšího těžiště, které by jim umožňovalo odolávat i hurikánům páté kategorie.

Materiál pro stavbu chtějí architekti čerpat jen z lokálních zdrojů kvůli dostupnosti. Poté, co bude město hotové, má využívat pouze čistou energii ze slunce, větru, vln a mořských proudů.

Dostatek vody i jídla, ale rostlinného

Čerstvou vodu chce BIG získávat recyklací: z vlhkosti, deště i moře by měl systém na jedné plošině vyprodukovat až 600 litrů na osobu za den. Stravování pak bude jen na rostlinné bázi: z jednoho skleníku ve středu plošiny by na člověka denně vycházelo až 1,8 kilogramu jídla.

Město navíc nemá produkovat žádný odpad a systém zeleně pod plošinami má čistit okolní vodu. To ale není vše. Jakkoliv futuristicky se mohou veškeré předcházející návrhy a technologie zdát, Oceanix City má být navíc v cenové relaci běžných lidí.

„Je naším cílem ujistit se, aby udržitelná plovoucí města byla dostupná a mohly si je dovolit všechny pobřežní oblasti, které je budou potřebovat. Neměla by tak být pouze privilegiem bohatých,“ uvedl dříve spoluzakladatel projektu Marc Collins Chen.

Reklama

Doporučované