Hlavní obsah

Města po něm touží víc než po olympiádě. Amazon je ale nejspíš svým výběrem zaskočí

Amazon finišuje s výběrem své druhé centrály.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedné z největších firem světa – internetovému gigantu Amazon – už delší dobu nestačí centrála v domovském Seattlu. Hledá proto místo pro své „druhé globální sídlo“. Od roku loňského vyhlášení soutěže se z hledání stalo něco na způsob reality show. Brzy by mělo být jasno.

Článek

Amazon nyní podle informací The Wall Street Journal překvapil tím, že se rozhodl rozdělit plánovanou centrálu do dvou měst namísto jednoho. Důvod? Obava z toho, že dostatečný počet kvalifikované síly prostě na jednom místě nenajde.

Za favority tzv. HQ2 jsou nyní podle médií považovány Long Island City, tedy západní část newyorské čtvrti Queens, a Crystal City, což je předměstí těsně navázané na centrum Washingtonu D.C.

Když v loni v září Amazon oznámil, že hledá místo pro svou druhou centrálu, přišlo mu dohromady 238 nabídek od amerických, kanadských a mexických měst. Následně se výběr zúžil na dvacítku oblastí, které se předháněly v tom, aby na inspektory Amazonu co nejvíce zapůsobily.

Máloco by tak dnes města po světě chtěla víc. Pro srovnání: o kdysi vysoce prestižní letní olympijské hry se pro roky 2024 a 2028 ucházelo dohromady pět měst. Tři z nich ale svou kandidaturu během procesu zrušila a pořadatelství si tak rozdělila dvojice Paříž a Los Angeles.

Proč města po sídle Amazonu tolik prahnou? Internetový gigant totiž slibuje vytvořit dohromady 50 tisíc pracovních míst a do budov a infrastruktury nainvestovat celkem 5 miliard dolarů (v přepočtu 113 miliard korun).

Nejde přitom o sklady, ve kterých pracují lidé za nízkou mzdu. V kancelářích mají pracovat administrativní pracovníci a vývojáři včetně týmu zajišťující cloudové služby, tedy nejvýdělečnější část současného Amazonu.

Reklama

Doporučované