Hlavní obsah

Města zahájila jarní deratizaci, k množení potkanů přispívají i lidé

Rozhovor s manažerem provozu kanalizace ve Středočeských vodárnách Vladimírem Dragounem o každoroční deratizaci.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po následují měsíce bude ve městech Česka probíhat plošná deratizace. Regulují se tak počty hlodavců, především potkanů, kteří se vyskytují v kanalizacích a v okolí kontejnerů a popelnic.

Článek

Deratizátoři zahajují boj s potkany tradičně na začátku jara, Praha ohlásila start 3. dubna, Středočeský kraj začal již první den v měsíci.

„Přes vstupní otvory, takzvané revizní šachty, se umístí návnada. Deratizační firmy mají speciální přípravky, aby nemusely s každou návnadou lézt dolů,“ popisuje metody umísťování jedových návnad manažer provozu kanalizace ve Středočeských vodárnách Vladimír Dragoun. „Přímo z povrchu se návnada nainstaluje přímo na místo, kam potřebujeme. Většinou se to dává na vyvýšená místa v kanalizaci tak, aby nedošlo ke splachu materiálu.“

Kromě umísťování návnad do kanalizačních šachet také deratizátoři výjimečně přistupují k jejich kladení na povrch. Dělají tak v místech, kde se potkani přemnoží, což odborníci poznají podle charakteristických nor.

Místo položení návnady pak musí být řádně označeno, aby se zamezilo tomu, že návnady ohrozí někoho dalšího. Třeba psy, kočky nebo děti. „Návnady se vkládají hluboko do nor a zasypávají hlínou, aby nemohlo dojít ke kontaminaci nebo požití,“ popisuje Dragoun.

Na tom, že se potkani přemnožují, se vrchovatou měrou podílejí lidé. Zejména tím, že do kanalizace – přes toalety – splachují zbytky jídel. Typicky omáčky či polévky.

Jen Praha se potýká s několika miliony těchto hlodavců, na jednoho obyvatele jich připadá čtyři až pět. Deratizace tak hlavní město vyjde na 3,7 milionu korun. Potkani se totiž rozmnožují poměrně rychle, samice může mít mláďata i pětkrát až osmkrát za rok, přičemž během jednoho vrhu má vždy více mláďat. K deratizaci je proto nutné přistupovat pravidelně.

Proč ve městech potkáváme spíše potkany než krysy? Podrobnosti v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každé všední ráno od 7 hodin na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované