Hlavní obsah

Městečko s největším výskytem covidu. Kvůli rouškám byli rodiče agresivní

Foto: Profimedia.cz

Bystřice pod Hostýnem se nachází nedaleko Kroměříže, žije v ní přes osm tisíc obyvatel. Místní radnice musela před časem přistoupit k rázným opatřením, aby zpomalila šíření koronaviru.

Reklama

Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku má nejvíce infikovaných na sto tisíc obyvatel. V posledních dnech se podařilo vedení města dostat situaci pod kontrolu. Lidé jsou v ulicích mnohem více než na jaře, říká starosta.

Článek

Na úpatí Hostýnských vrchů leží osmitisícové město Bystřice pod Hostýnem. V pátek Seznam Zprávy upozornily, že Ministerstvo zdravotnictví po měsících mlčení uvolnilo údaje o nákaze koronavirem v jednotlivých obcích s rozšířenou působností. A ukázalo se, že právě toto městečko je na tom nejhůře ze všech. A to s výrazným náskokem.

Má nejvíce nakažených koronavirem v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Přesně 1188 infikovaných, téměř dvojnásobek oproti Praze se 693 nemocnými na 100 tisíc obyvatel.

V absolutních číslech přišlo k nákaze 181 obyvatel Bystřice. Na náladě mezi místními se však vysoký přepočet příliš nepodepsal.

„Obecně nálada ve společnosti není optimální, na druhou stranu se mi to tady nejeví tak, že by ulice byly prázdné jako na jaře. Všecko nám funguje, chodí se do obchodů, lidé určitě nemají v hlavě stav, kdy by si řekli, že nevytáhnou paty z domů. To je velký rozdíl oproti jaru,“ popsal situaci v rozhovoru pro Seznam Zprávy starosta města Zdeněk Pánek (STAN).

Důvod, proč zrovna v jeho „revíru“ je koncentrace onemocněných tak vysoká, nezná. „Někde se něco sešlo. Jely akce, koupaliště, svatby, lidé se potkávali. Někde se to muselo vyvalit. V jedné třídě na škole jsme měli 14 až 16 nakažených žáků, to máte více jak polovinu třídy pozitivních. Vynásobte to třemi čtyřmi v rodině, k tomu učitele, to vám z toho vypadne hausnumero,“ míní bystřický starosta.

Vypátrat původ nákazy podle něho zkomplikovala skutečnost, že město nemělo přístup k podrobnějším datům. „Z rozhodnutí bývalého ministra zdravotnictví nemám přístup k detailnějším informacím. Díky těmto osvíceným lidem to tady funguje, jak funguje. Dodnes nevím, co či kdo byl zdrojem nákazy nebo jací lidé jsou nyní nakažení,“ stěžuje si Pánek.

Jak vypadá jeho běžný den? Každé ráno začíná bezpečnostní radou. „Probíhá to tak, že zavolám na krajskou hygienu a zjistím aktuální stav. Byl na nás tlak před několika týdny, takže jsme zařízli veškeré kulturní a společenské a osvětové akce. Nárůsty jsou v počtu jednotek, ze včerejška na dnešek (na pátek) jsme měli dva nakažené. Je to výsledkem opatření, která jsme udělali, kvitovala to i hygiena. Z hlediska čísel naše situace vypadá dramatičtěji, než jak to tu v terénu probíhá,“ uklidňuje šéf bystřické radnice.

Obavy nemá ani z probíhajících voleb. „Máme jen dílčí problémečky v komisích, sem tam někdo vypadne, k dnešnímu dni jsme to ale zvládli, volby normálně proběhnou. Měl jsem předběžné obavy, aby nám to tu nezhavarovalo, zatím se nám tu ale nic nestalo,“ dodal v pátek Pánek.

Ohnisko ve třídě

Jak upozornil starosta, dramatický nárůst nakažených se vyskytl v jedné z místních škol - konkrétně se jedná o Základní školu T. G. Masaryka.

„Ohnisko už je pryč. V současné době nikdo z žáků není nakažený, všichni mohou být ve škole. Jen dva učitelé jsou v karanténě. Nemám žádné potuchy, kde se nákaza vzala. V tuto chvíli škola běží v normálním režimu, samozřejmě s omezeními, která budou platit od pondělí,“ popisuje ředitel školy Alexandr Hrycík.

Nedaleká Základní škola Bratrství Čechů a Slováků měla pouze jednu třídu v karanténě, později se pak muselo izolovat 11 učitelů.

„Vzhledem ke zkušenostem, které jsme měli na jaře, jsme přešli na distanční výuku. Jsme zvyklí používat videokonferenční hovory, díky čemuž mohla výuka dál probíhat. Vedle toho používáme i systém na domácí úkoly. Z hlediska technického jsme připraveni na druhou vlnu, horší to je s odezvou u rodičů,“ uvádí ředitel školy Michal Zicháček.

Co ho však zaskočilo, byla prudká a místy až extrémní reakce ze strany rodičů.

„Doporučili jsme roušky na prvním stupni, za což jsem schytal velké množství negativních reakcí od rodičů, byly to vulgární a agresivní vzkazy. Mrzí mě, že první stupeň se ponechává na rozhodnutí ředitelů. Na ředitele si tady došlápnete, kdyby to rozhodlo ministerstvo jako u druhých stupňů, je to pro nás snazší. Slízl jsem si to tady hodně, jsou kolem toho trochu vášně,“ smutní ředitel z chování některých bystřických rodičů.

Reklama

Související témata:

Doporučované