Hlavní obsah

Městečko Trnávka chce postupně opravit část zříceniny hradu Cimburk

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Městečko Trnávka plánuje postupně opravit a zabezpečit část zříceniny hradu Cimburk. Kulturní památka chráněná od roku 1964 je ve vlastnictví obce. Hlavní je oprava vstupní brány, která je ve špatném stavu.

Článek

„Zatím se chystáme na opravu předhradí, je to rozdělené na tři etapy. Letos začínáme se vstupní branou s hranolovou věží, což bude stát zhruba tři miliony korun. Celkově předhradí vychází kolem devíti až deseti milionu korun,“ uvedl starosta obce Milan Šedaj (Nezávislí).

Pro obec, která letos očekává příjmy zhruba 31 milionů korun, jsou opravy zříceniny značně zatěžující. Radnice by proto ráda získala příští rok dotaci ministerstva kultury z Programu záchrany architektonického dědictví, jedná také o podpoře ze strany Pardubického kraje. Celkové zabezpečení hradu by bylo velmi nákladné, zajištění hlavního paláce by stálo odhadem 30 milionů korun.

Cimburk je v současnosti volně přístupný veřejnosti na vlastní nebezpečí. Občas se v jeho kulisách konají divadelní představení pro děti, v minulosti se na hradě pořádaly i festivaly trampských písní.

Gotický hrad na kopci nad Městečkem Trnávka byl postaven kolem roku 1300 rodem pánů z Cimburka. V polovině 17. století začal postupně chátrat, neboť střediskem panství se stala Moravská Třebová. Od roku 1766 byl úplně opuštěn, v roce 1776 po úderu blesku vyhořel. V 60. letech minulého století tu bylo vybudováno letní divadlo v přírodě.

Reklama

Doporučované