Hlavní obsah

Městem pro byznys v Moravskoslezském kraji se stal Třinec

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vítězem srovnávacího výzkumu Město pro byznys v Moravskoslezském kraji za loňský rok se stal Třinec. Ocenění získal mimo jiné díky vysokému růstu počtu ekonomických subjektů, nízké nezaměstnanosti a přístupu veřejné správy.

Článek

Výsledek je postavený na třech pilířích - kontinuita a stabilita, to je základ pro jakýkoli úspěch města či obce, ten druhý je spolupráce a třetí partnerství," uvedla třinecká primátorka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec). Město si podle ní velmi považuje spolupráce a partnerství s Třineckými železárnami, které jsou tam dominantním podnikem, i s ostatními firmami na území Třince.

„Že i ekonomika rozhodla o tomhle ocenění, mám o to víc radost, protože města nejsou od toho, aby podnikala. Města jsou od toho, aby uspokojovala potřeby občanů a zároveň se chovala jako dobrý hospodář. A to je někdy velmi, velmi obtížné,“ řekla Palkovská.

David Pavlát za pořadatele uvedl, že Třinec si zasloužil prvenství výbornými výsledky v přístupu veřejné správy. „Konkrétně se jedná o v regionu nejvyšší scóring úředních hodin, velmi nízké výdaje radnice na dluhovou službu nebo vysokou likviditu. Město vynakládá také nadprůměrné finanční prostředky na vzdělávání a na veřejnou dopravu,“ uvedl Pavlát.

Na druhém místě skončila Ostrava a na třetím Frýdek-Místek. Výsledky zpracovává analytická agentura Datank, výsledky organizátoři vyhlásili ve čtvrtek v Ostravě.

Podle Pavláta vyšel Moravskoslezský kraj v celostátním krajském srovnání spokojenosti podnikatelů s fungováním radnic nejlépe. „Podnikatelé jsou spokojeni nejen s rozsahem úředních hodin, ale také se vstřícností a ochotou při řešení problémů, kvalitou elektronické komunikace i podporou veřejné dopravy,“ uvedl Pavlát.

Ostrava ve výzkumu uspěla díky nejvyššímu podílu malých a středních firem, vysokému počtu studentů a učňů v odborném vzdělávání i nadprůměrným výsledkům v testu elektronické komunikace. Frýdek-Místek bodoval díky nadprůměrnému podílu ekonomických subjektů, vysokému nárůstu počtu obyvatel nebo rychlému rozvoji bytové výstavby.

Do výzkumu jsou zařazena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice a městské části Prahy. Hodnocení se dělí do dvou hlavních kategorií - podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Letos bylo zařazeno například také dotazníkové šetření mezi podnikateli, jak jsou spokojeni se službami radnic, a také dotazník zjišťující, jaké aktivity radnice vyvíjejí směrem k podnikatelům, ale nejen k nim. Loni se nejlepším městem pro podnikání v Moravskoslezském kraji stal Frýdek-Místek.

Reklama

Doporučované