Hlavní obsah

Město Aš si na investice do bydlení půjčí až 200 milionů korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ašští zastupitelé schválili přijetí úvěru 200 milionů korun na investice do bytové výstavby. Úvěr využijí k nákupu nemovitostí určených k bydlení a také k financování bytové výstavby v objektech, které už město vlastní.

Článek

Aš je jedním z měst, kde jsou k dispozici prázdné a poměrně levné budovy, které skupují ašští i mimoašští vlastníci, aby do nich následně stěhovali sociálně slabší osoby. „Právě v souvislosti s obchodem s chudobou proběhla debata kolem úvěru. Město se snaží zabránit vzniku sociálně vyloučených lokalit,“ uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Ašská radnice v boji proti takzvaným obchodníkům s chudobou již zavedla na některých adresách ve městě bezdoplatkovou zonu. Doplatky na bydlení nedostávají ani nově příchozí nájemníci například v ulici Gustava Geipela či v části Chebské, Příkré nebo Okružní ulice. Obyvatelé si tam dlouhodobě stěžovali na problémové chování lidí z ubytoven.

Třináctitisícové město si vzalo úvěr na 20 let, přičemž fixace je na 15 let. „Úvěr je rozdělený na dvě části. K dočerpání je určeno 150 milionů korun, zbývajících 50 milionů se dočerpat nemusí,“ řekl Vrbata.

Jako první z rizikových nemovitostí, která podle Vrbaty přichází v úvahu ke koupi, je ubytovna v Dukelské ulici. Radnice čeká na nabídku vlastníka. Už nyní může radnice čerpat prostředky na projektové dokumentace.

Město v současné době připravuje také rekonstrukci čtyř objektů, v nichž vzniknou nové byty. Jejich realizaci by měl úvěr podstatně urychlit. Celkem 27 bytů chce město vybudovat v domě v Nedbalově ulici. Dále připravuje rekonstrukci budovy bývalé základní umělecké školy v Šaldově ulici, v ní má vzniknout osm bytů. Další tři byty plánuje v domě v Jiráskově ulici. Nyní opravuje 12 bytů v bývalé průmyslové škole textilní v ulici Gustava Geipela. Dohromady je v objektu plánováno 26 bytů.

Podle Vrbaty radnice nebude čerpat prostředky z úvěru na krytí ztrát v rozpočtu města, které vznikly v souvislosti s protiepidemickým opatřením. „Vzhledem k tomu, že vedení města očekávalo v roce 2020 hospodářské zpomalení, předpokládané ztráty z daňových příjmů promítlo už do rozpočtu na tento rok, přičemž se vycházelo z příjmů roku 2019. Proto nemáme zásadní problém s propadem daňových příjmů,“ uvedl Vrbata. Na financování dalších investic bude město podle něj čerpat z rezerv z minulých let.

Reklama

Doporučované