Hlavní obsah

Město Brno do opravy školských zařízení investovalo 227 milionů

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Město za 227 milionů opravilo přes 30 školských zařízení v Brně. Někde přibyly nové učebny, jinde moderní kuchyně či hřiště. Novinářům to dnes na tiskové konferenci řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Článek

Rekonstrukce ve školách jsou podle něj velmi specifické. Často jsou velmi rozsáhlé, přičemž většina se jich dělá v krátkém období července a srpna, aby nenarušily výuku. Brno každoročně dává do oprav škol kolem 200 milionů.

Největší stavební akcí byla přístavba základní a mateřské školy na ulici Antonínská, která budovu rozšířila o další učebny. „Ve dvoře se zbourala původní tělocvična a zrušilo hřiště, které již bylo v havarijním stavu. Obojí se buduje nové, hřiště nyní bude na střeše nové tělocvičny. Tím vznikne prostor pro přístavbu dalších pěti učeben a terasy školy,“ řekl Hladík. Na letošní etapu opravy město vyhradilo stejně jako na loňskou první část 25 milionů korun.

Na stejnou částku přišla například i nová mateřská škola Kamechy v Žebětíně. Školka vznikla za necelý rok. „Velmi rychle jsme museli reagovat na rozvoj sídliště mezi Bystrcí a Žebětínem. Nejprve jsme rozšířili školku v Žebětíně, ale nestačilo to. Rozhodli jsme se proto pro stavbu nové školky z modulů. Hrubá stavba tak zabrala jen několik týdnů. Okolí školky je navíc propustné pro srážkové vody, zachytává ji tu celkem šest vsakovacích studní, nechybí tepelné čerpadlo ani zelená střecha,“ dodal Hladík.

Další investice se dotkly venkovních hřišť, sportovních hal a školních jídelen. Třeba ta na základní škole Arménská v Bohunicích stála 17 milionů. „Kompletní modernizace byla nutná, poslední úpravy proběhly před dvaceti lety. I proto hrozilo, že hygiena provoz jídelny zastaví,“ sdělil novinářům Jaroslav Suchý (KDU-ČSL), radní města Brna pro školství.

V Řečkovicích za 16 milionů přestavěli bývalou kotelnu na novou třídu, ve Starém Lískovci stála oprava bazénu 10,8 milionu a v Žabovřeskách za zateplení budovy zaplatili 14,1 milionu.

Reklama

Doporučované