Hlavní obsah

Cheb koupil v Německu kroniku města z 18. století

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Cheb získal unikátní historickou kroniku, kterou v 18. století sepsal tehdejší purkmistr města Johann Thomas Funk.

Článek

„Město ji zakoupilo za 1000 eur, asi 26 600 korun, od německé majitelky, která kroniku před téměř 40 lety koupila na bleším trhu ve Frankfurtu. Cheb chce nechat kroniku restaurovat,“ řekl starosta Antonín Jalovec.

„Vedoucí našeho infocentra přišla nabídka od občanky Německa, že její rodina vlastní už desítky let starou chebskou kroniku, která byla sepsána ve 40. letech 18. století tehdejším purkmistrem, panem Funkem. Shrnuje celé dějiny města Chebu až do roku asi 1743 a tehdejšího francouzského obléhání města,“ popsal Jalovec.

Kronika byla desítky let skladována v nevhodných podmínkách. Město proto nyní osloví odborné instituce, například Národní knihovnu, s žádostí o rady, jestli bude lepší kroniku nejprve digitalizovat a pak restaurovat, nebo naopak. Po obnově by se kronika mohla představit i veřejnosti.

Kroniku jel do Německa posoudit a zakoupit Miloš Říha, bývalý kastelán zámku Kynžvart a odborník, který s městem dlouhodobě spolupracuje. Podle jeho dobrozdání jde o vzácný svazek, na který odkazují i některé jiné historické dokumenty.

Podle Jalovce se kronika zřejmě dostala do Německa po druhé světové válce, spolu s nuceným odchodem místních obyvatel. Nyní se po 80. letech vrací zpět do města, jehož historii popisuje.

Reklama

Doporučované