Hlavní obsah

Město duchů: Anglická Karviná se zavírá do karantény

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé regionu obvinili ze zvýšení počtu nakažených „idioty“, kteří ignorují pravidla sociálního distancování.

Reklama

Hlavní ulice anglického města Leicester se vylidnily poté, co britská vláda oznámila znovuzavedení karanténních opatření kvůli rostoucímu počtu nakažených novým koronavirem.

Článek

Leicester se tak stává prvním britským městem, které se znovu zavírá do karantény. V posledních pár týdnech místní úřady zaevidovaly přírůstek nových případů. Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) již dříve upozornil na to, že „to nejhorší ještě přijde“ a „v globálním měřítku pandemie nabírá na síle“.

Dnes by se ve městě s 330 000 obyvateli měly na dva týdny znovu zavřít všechny obchody vyjma těch s potravinami a léky. Ve čtvrtek se až do konce prázdnin zavřou i školy.

Ministr zdravotnictví Matthew Hancock řekl, že výsledky testování během posledních deseti dnů ukazují rostoucí výskyt nakažených zejména mezi dětmi. Právě kvůli tomu považuje britská vláda za nejvhodnější školy uzavřít.

Podle Hancocka patří Leicester mezi města, která jsou koronavirem zasažena nejvíc. Rozzuření obyvatelé regionu obvinili ze zvýšení počtu nakažených „idioty“, kteří ignorují pravidla sociálního distancování.

Podle ministra zdravotnictví opatření mají povahu doporučení, ale už se připravuje zákon, který by umožňoval regionální uzávěru legitimovat. V reakci na to mluvčí předsedy vlády připomněl, že „pravomoc zavádět karanténu již existuje podle zákona o veřejném zdraví z roku 1984“.

Postup britské vlády kritizoval primátor Leicesteru Peter Soulsby, podle něhož by karanténní opatření měla být zpřísněna již dříve, a to ve chvíli, kdy se ukázalo, že počet nově nakažených prudce roste.

Ten také tvrdí, že nedostal k plánu na karanténu města žádné podrobnosti a že ani netuší, jak velké oblasti se nové restrikce týkají. „Zjevně tak bude velmi těžké je vymáhat,“ řekl stanici Sky News.

Nové případy nákazy v Leicesteru tvořily podle ministra Hancocka v posledním týdnu deset procent všech případů nových onemocnění v Anglii. Co za nárůstem počtu nakažených ve městě stojí, zatím jasné není.

Místní úřady doporučují obyvatelům vyhnout se cestování. „Doporučujeme, aby obyvatelé města zůstali doma co nejvíce to bude možné a aby podnikali jen nezbytně nutné cesty do Leicesteru, z něj a v rámci něj,“ uvedl v pondělí večer Hancock. Podle jeho vyjádření se karanténní opatření mají týkat i některých obcí v okolí Leicesteru, například Birstallu či Oadby.

K situaci se vyjádřil i premiér Boris Johnson, jenž poděkoval obyvatelům Leicesteru za jejich trpělivost, která podle jeho slov je pro překonání a „kontrolu pandemie nezbytná“.

Další rizikové regiony

Která města Anglie čeká obnovení karantény? Posledních pár dní tahle otázka silně rezonuje britskou společností. Kvůli některým novým pravidlům, která v Leicesteru platí už ode dneška, panuje mezi místními obyvateli chaos. Někteří se obávají, že se nebudou moci do města vrátit.

Data ukazují, že 26 britských regionů eviduje vyšší procento týdenního přírůstku nově potvrzených případů koronaviru než v Leicesteru. Upozorňuje  na to britský list Maily Daily. Mezi nejvíce zasažené zóny patří například Havering, Wiltshire či městská část Wandsworth.

Někteří odborníci také upozorňují na disproporci mezi zveřejněnými údaji. Podle dat zveřejněných městskou radou Leicesteru (LCC) přibylo od února 3216 laboratorně potvrzených případů. Místní úřady ale jen za posledních čtrnáct dní zaevidovaly 944 případů, což znamená, že epidemie ve městě vzrostla od poloviny června zhruba o 70 procent, píše Daily Mail.

Jde o poměr zhruba 977 případů na 100 tisíc lidí. Přitom údaje městské rady, které zahrnují výsledky všech testů provedených v NHS, Public Health England a komerčních laboratořích, nejsou veřejně dostupné.

Údaje zveřejněné vládou ukazují, že ve městě bylo od začátku pandemie zaznamenáno pouze 1056 případů nákazy koronavirem, z nichž 366 bylo potvrzeno v květnu a červnu.

Profesor Paul Hunter, odborník na infekční choroby, tvrdí, že „je velmi znepokojivé, že většina údajů potřebných k odhadu rizika na místní úrovni není zveřejněna“. Podle něj výsledky testů, které jsou v současné době k dispozici, nezahrnují testy prováděné komerčními laboratořemi.

Anglické město Leicester patří mezi nejoblíbenější destinace turistů. Je také kolébkou populárního stejnojmenného fotbalového klubu (Leicester City FC).

Podle propočtu agentury Reuters založeném na datech statistického úřadu ONS, v Británii na koronavirus zemřelo již více než 54 852 lidí. Poslední údaje ministerstva zdravotnictví zahrnujíсí jen laboratorně potvrzené případy hovoří o 43 575 mrtvých. Británie je v Evropě zemí s nejvyšším počtem obětí pandemie.

Reklama

Související témata:

Doporučované