Hlavní obsah

Město, kde dominovalo ANO, platí za pojištění firmě spolupracující s Agrofertem. Cena se 18krát zvýšila

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Hnutí ANO v Lovosicích před čtyřmi roky získalo přes čtyřicet procent hlasů.

Reklama

Zatímco v roce 2011 platily Lovosice za pojištění majetku zhruba 500 tisíc ročně, teď hradí částky okolo devíti milionů korun.

Článek

Lovosice, kde už čtyři roky vládne s výraznou převahou hnutí ANO, platí za pojištění městského majetku výrazně vyšší částky než mnohem větší města v okolí.

Peníze posílají na účet makléřské firmy Respect, která podle České národní banky spolupracuje se společností Agrofert. V managementu této společnosti působí také bývalá předsedkyně Mladého ANO Kateřina Reiblová.

V roce 2011 platilo město ročně za pojištění majetku 514 tisíc korun. Pak začaly Lovosice spolupracovat s firmou Respect.

V letech 2012 a 2013 následně město uhradilo každý rok zhruba dva miliony korun. V poslední době se částka pohybuje okolo devíti milionů korun. Oproti roku 2011 je tedy asi osmnáctkrát vyšší.

Přehled toho, kolik platily Lovosice za pojištění majetku:

Foto: Lovosice, Seznam Zprávy

Peníze město posílá firmě Respect. Makléřská společnost je pak předává ČSOB Pojišťovně, s níž mají Lovosice podepsanou smlouvu.

Kolik Respect jako provizi od pojišťovny inkasuje, nechce mluvčí firmy Adéla Babišová ani zástupci pojišťovny říct. Zdůvodňují to tím, že jde o obchodní tajemství.

Starostou Lovosic je Milan Dian. Do čela města usedl poté, co tu hnutí ANO získalo v posledních komunálních volbách přes čtyřicet procent hlasů.

Dian uvedl, že velký vliv na výši pojistného měly povodně v roce 2013. Právě po nich pojišťovna vyplatila městu za škody přes sedmdesát milionů korun.

Bašta ANO jménem Lovosice. Babiš dává lidem práci, oni jemu hlasy:

Rok nato podle starosty vypsali výběrové řízení a Lovosice od té doby platí okolo devíti milionů korun. „Levnější nabídku na pojištění město neobdrželo,“ tvrdí Dian.

„Nabídka na pojištění města Lovosice vzešla z výběru konkurenčních nabídek od různých pojišťoven a předpokládám tedy, že i ostatní nabídky se pohybovaly v určité obdobné cenové relaci,“ uvedl produktový manažer z ČSOB Pojišťovny Jiří Kawalec.

Doplnil, že navíc mezi roky 2013 a 2014 se razantně navýšily ceny pojistného na celém trhu.

Větší města v okolí platí méně peněz

Povodně v roce 2013 zasáhly třeba i Děčín nebo Mělník. Děčín je podle počtu obyvatel více než pětkrát tak větší než Lovosice. Za pojištění majetku ale podle jeho mluvčí Markéty Lakomé platil od roku 2011 do letoška od jednoho do 2,2 milionu korun.

Mělník má zhruba dvakrát tolik obyvatel nežli Lovosice. Za posledních šest let ho pojištění stálo maximálně 1,2 milionu.

A ještě jedno srovnání: zatímco Lovosice stojí pojištění městského majetku v přepočtu na jednoho obyvatele okolo jednoho tisíce korun za rok, Děčín platí asi 45 korun ročně.

Starosta Dian uvedl, že firmě Respect navíc nic neplatí. „Služby makléře nezvyšují cenu pojištění a ani cenu pojištění nemění,“ sdělila mluvčí firmy Respect Adéla Babišová.

Makléři spolupracující s Agrofertem

Lidé z Respect měli nejen blízko k hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, ale také ke koncernu Agrofertu. Společnosti, kterou dříve Babiš vlastnil. Jako člen vlády ji však musel vložit do svěřenského fondu.

„Společnost Agrofert podle záznamu v registru pojišťovacích zprostředkovatelů spolupracuje s pojišťovacím makléřem společnosti Respect,“ potvrdila Denisa Všetíčková z tiskového oddělení České národní banky.

Firma Respect v letech 2016 a 2017 patřila také mezi sponzory hnutí ANO. Dala mu dohromady 125 tisíc korun.

Členkou představenstva firmy Respect je dnes Kateřina Reiblová. Ta byla do července 2016 v předsednictvu Mladého ANO. To spojuje lidi do třiceti let, kteří se mimo jiné podílejí na kampaních hnutí Andreje Babiše.

Reiblová řekla, že členkou ANO již v současné době není. „Z časových důvodů se tedy o politiku již vůbec nezajímám,“ dodala Reiblová.

Reklama

Doporučované