Hlavní obsah

Město, kde vše začalo. Čínský Wu-chan dokončil masivní plošné testování

Foto: Profimedia.cz

Testování zaměstnanců společnosti Foxconn v čínském Wu-chanu.

Reklama

Čínské město Wu-chan, které má zhruba 11 milionů obyvatel, dokončilo masivní plošné testování na koronavirus. S odkazem na dnešní oznámení místních úřadů o tom informuje agentura AFP.

Článek

Město, kde se na sklonku roku 2019 potvrdily první případy nákazy novým koronavirem, se rozhodlo přistoupit k plošnému testování, protože se tam poprvé od poloviny loňského roku objevily případy lokálního přenosu infekce.

Plošné testování na koronavirus Wu-chan zahájil v úterý. Vysoce postavený činitel Li Tchao podle státní tiskové agentury Nová Čína upřesnil, že otestováni byli všichni s výjimkou dětí mladších šesti let a studentů, kteří odjeli na dovolenou.

Wu-chan v sobotu zaznamenal 37 případů lokálního přenosu koronavirové nákazy, uvedla Nová Čína. Nejnovější kolo testování podle ní také zachytilo 41 bezpříznakových nákaz.

Minulý týden wuchanské úřady oznámily, že se nákaza koronavirem potvrdila u sedmi pracovníků, kteří přijeli z jiných částí země.

Ve Wu-chanu se koncem roku 2019 objevili první nakažení a loni v zimě tam úřady poprvé zavedly plošnou uzávěru. Zhruba před rokem Čína epidemii prakticky vymýtila, v poslední době se ale potýká s novým nárůstem počtu infikovaných.

Ve Wu-chanu bylo do plošného testování podle místních úřadů zapojeno 28 000 zdravotníků a testovalo se na 2800 místech.

Nakažlivější varianta delta se potvrdila v desítkách čínských měst poté, co se nakazili uklízeči letadel na letišti ve východočínském v Nankingu. V důsledku zhoršené epidemické situace úřady nařídily uzávěry celých aglomerací a přijaly opatření, jako například přerušení vnitrostátních dopravních spojení či plošné testování. Peking také zpřísnil cestování občanů do zahraničí.

Ve středu čínští činitelé varovali, že přestanou vydávat běžné cestovní pasy a další dokumenty potřebné k odjezdu z Číny. A to v případech, kdy k tomu nebude urgentní důvod.

Reklama

Související témata:

Doporučované