Hlavní obsah

Město, které poničil hurikán. Trosky jako svědectví z amerického Rockportu

Rockport: první místo zkázy hurikánu HarveyVideo: Ruptly

 

Reklama

Záběry z města, kde při hurikánu Harvey uhořel člověk a dalších více než deset obyvatel bylo zraněno.

Článek

Texaské městečko Rockport je prvním místem, které ukazuje sílu hurikánu Harvey.

Když se sem v noci na sobotu možná nejsilnější hurikán za poslední půlstoletí přiblížil, musely být dvě třetiny lidí z desetitisícového městečka evakuovány.

A ti, co zůstali, volali marně o pomoc na linky hasičů a záchranářů. Nemohli vyjet, dokud se počasí nezlepšilo.

Hurikán se rozhodla ve svém přívěsu přečkat i Judie McRaeová, která bydlí v Rockportu přes dvacet let, ale něco takového zažila poprvé.

„Cítila jsem, že střecha musí každou chvíli ulétnout. Měla jsem ale štěstí, protože mi to vyrazilo jen dvě malá okna,” řekl pro BBC.

Video: Hurikán Harvey pohledem vesmírné stanice

Hurikán Harvey zachytily kamery Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Jakub Říha

Z Rockportu je také jedna ze dvou dosavadních obětí hurikánu - muž, který zahynul při požáru svého domu (druhou obětí je žena, jejíž auto v okrese Harris zaplavila velká voda).

Je také zatím hlášeno dvanáct lidí, kteří v Rockportu utrpěli zranění.

Jakou spoušť po sobě vichr o síle až 215 kilometrů za hodinu zanechal, zjistili obyvatelé Rockportu teprve s ranním rozedněním.

McRaeová se vydala hledat ostatní sousedy a poznala, jaké měla štěstí. Tři přívěsy, vedle nichž žije, rozmetal hurikán na kusy. Místní obyvatelka se bojí hlavně o svou starší sousedku, po jejímž domě zůstaly jen kusy dřeva a plechu.

„Nemá peníze a byl to její domov. Už tak byl ve špatném stavu...” dodává McRaeová smutně. Sama může těžko sousedce pomoct.

Hurikán zničil řadu budov, včetně střední školy, hotelu a komplexu pro seniory. Některé z postižených objektů byly přitom určeny jako útočiště pro ohrožené obyvatele.

„Naše garáž, kůlna, oba přívěsy jsou prostě zničené. V domě zbyla možná jedna místnost, která je v pořádku, a to koupelna. Víte, všechno je pryč,” řekla další obyvatelka Rockportu Rose Braunová.

Video: Hodiny, kdy se hurikán přiblížil k pevnině

Hurikán Harvey udeřil na americký Texas v noci z pátka na sobotuVideo: Reuters

Reklama

Doporučované