Hlavní obsah

Město Zlín nechá na Tlusté hoře vysadit tisíce sazenic, především dubu

Foto: Czech Nature Photo 2021

Ilustrační foto.

Reklama

Zlín bude letos pokračovat v zalesňování areálu městských lesů na Tlusté hoře, který byl postižen kůrovcovou kalamitou. Při jarním zalesňování nechá město dodavatelským způsobem vysadit pětadvacet tisíc sazenic, především dubu.

Článek

„V loňském roce bylo použito k zalesnění přes sedmadvacet tisíc kusů nových stromků, převážně buků a dubů. Mimo to se daří obnovovat les přirozeně bez umělé výsadby,“ uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld. Odbor městské zeleně eviduje do pěti hektarů ploch s přirozenou obnovou lesa, v této praxi chce pokračovat.

„Přirozeně se velmi dobře zmlazuje buk, javor, částečně i dub a v malém měřítku i jasan, a je tedy naděje že v budoucnosti budou tyto lesy stabilnější a zdravější. Pro posílení biodiverzity jsou ponechány na některých pasekách i hromady klestu, které již nejsou z hlediska kůrovce nebezpečné, ale mohou být úkrytem pro užitečný hmyz,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Lesy města Zlína vytěžily předloni a loni v areálu Tlustá hora kvůli kůrovcové kalamitě tisíce metrů krychlových dřeva. V roce 2019 tam musel podnik kvůli kůrovci vykácet 6500 metrů krychlových dřeva, což byl téměř dvojnásobek ročního limitu těžby stanoveného před kalamitou.

Reklama

Doporučované