Hlavní obsah

Městská divadla pražská uvedou na jevišti Chaplinova Diktátora

Foto: Getty Images

.

Reklama

Poprvé v české divadelní adaptaci uvedou 14. srpna Městská divadla pražská slavnou Chaplinovu satiru Diktátor. Jeho výsměch tyranům opilým mocí, ale také varování před ničivou silou zfanatizované masy režíruje Martin Čičvák.

Článek

„V hlavní dvojroli antisemitského diktátora Adenoida Hynkela, v němž divák snadno pozná Adolfa Hitlera, a chudého židovského holiče vystoupí Filip Březina. Premiéra bude v šapitó Azyl78, od září bude Diktátor na repertoáru divadla ABC,“ sdělila mluvčí divadla Martina Steklá.

Předzvěst děsivé ideologie tušil Charlie Chaplin již před začátkem války, kdy se zrodil i námět Diktátora. Ten byl založený na podobě Adolfa Hitlera s postavou tuláka z Chaplinových grotesek, která přímo vybízela k parodování. Film vypráví o židovském holiči, který se po skončení války vrací do svého holičství. To se nachází v židovském ghettu hlídaném policií diktátora Hynkela, který tvrdou rukou vládne své zemi Tománii.

Hynkel má zájem na tom, aby nakonec všichni židé byli zlikvidováni. Ještě před tím však nachystá expanzi do Osterlichu, o který má však zájem taky druhý diktátor Napoloni, který vládne zemi Baktérii. Mezitím se v židovském ghettu začínají objevovat vzpurné hlasy, které mají zájem na odstranění Hynkela. Do tohoto hnutí je shodou náhod zapleten i holič a jeho přítelkyně Hana.

Svou kontroverzní komedii uvedl Chaplin v USA do kin v roce 1940. Za války byl v okupované Evropě film zakázán, po válce se rychle stal celosvětovým komediálním triumfem a kasovním trhákem, v Německu se ale promítal až 17 let po premiéře.

Inscenace Městských divadel pražských vychází velkou měrou z Chaplinova filmu. „Divadelní adaptace filmové grotesky Charlieho Chaplina Diktátor není žádná legrace. Divadelní a filmový gag nemá moc společného. Filmový a divadelní čas není jeden a na jevišti se nedá kouzlit a zpřesňovat střihem, zkratkou a detailem,“ vysvětlila dramaturgyně inscenace Kristina Žantovská. „Ideologie nacionalismu a žvásty o nadřazených rasách jsou pádným důvodem, proč se do příběhu pustit na divadle právě teď,“ doplnila.

Herec Filip Březina uvedl, že zkoušení Diktátora pro něj bylo zatím nejintenzivnější a nejnáročnější, jaké kdy zažil. „Naučit se imitovat Chaplinova tuláka bylo nakonec vlastně jednodušší, než parodovat Adolfa Hitlera, jelikož toho textu, který se vydává za němčinu, ale je jen obyčejnou hatmatilkou, tam je opravdu hodně. A možná to tak nevypadá, ale Hynkel je pohybově i fyzicky náročnější,“ uvedl.

Reklama

Doporučované