Hlavní obsah

Městské divadlo Brno převedlo na jeviště filmovou komedii Světáci

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pro letošní silvestrovský večer připravovalo Městské divadlo Brno komedii Světáci podle známého filmu Zdeňka Podskalského.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru a nouzovému stavu divadla nemohou hrát pro veřejnost, inscenace je přesto téměř hotová. V úterý měli v Městském divadle neveřejnou generálku a doufají, že novinku brzy zahrají i pro publikum.

Film z roku 1969 popisuje zážitky tří venkovských fasádníků, kteří si chtějí v Praze „vyhodit z kopýtka“. Po špatné zkušenosti v luxusním baru se rozhodnou, že musí být k nerozeznání od pražských lvů salonů. Pořídí si večerní obleky a absolvují lekce společenské výchovy a tance.

Když zedníci převlečení za gentlemany konečně okouzlí tři elegantní krásky, netuší, že také ony si na dámy z lepší společnosti jen hrají. Některé dialogy a gagy z filmu znají generace diváků.

Fasádníky Skopce, Prouzu a Petrtýla hrají v Brně Petr Halberstadt, Michal Isteník a Jakub Uličník. Jejich ženské protějšky ztvární Markéta Sedláčková, Pavla Vitázková a Barbora Remišová. Emeritního profesora tance, kterého ve filmu představoval Oldřich Nový, si v Brně zahraje Ladislav Kolář.

Divadelní zpracování komedie s písničkami připravil režisér Stanislav Slovák. Kdy se bude hrát pro veřejnost, záleží na dalším vývoji pandemie.

Reklama

Související témata:

Doporučované