Hlavní obsah

Městskou galerii v Brně už tvoří čtyři díla, nové je podle Skály

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Městskou galerii pod širým nebem v brněnském „Bronxu“ už tvoří čtyři velkoplošné malby, takzvané muraly. Nyní výtvarníci z ateliéru Malujeme jinak dokončují dílo Osudové ohlédnutí, které zdobí průčelí Úrazové nemocnice na Ponávce.

Článek

Autorem předlohy je uznávaný František Skála, který si práci už zkontroloval a srovnal s originálem - s výsledkem je podle svých slov spokojený.

Za projektem Městské galerie stojí spisovatel a nakladatel Martin Reiner. Na štítových zdech bytových domů, v prolukách a na dalších příhodných místech postupně vznikají takzvané muraly, tedy velkoplošné malby, celkem jich bude 20 až 25.

Autory jednotlivých návrhů jsou renomovaní výtvarníci. Na Cejlu vznikla malba nazvaná Mendel kontroluje pokus podle předlohy Venduly Chalánkové a Petra Lysáčka. Letadlo ve Francouzské ulici navrhl Jan Šrámek. Dalším hotovým dílem je mural V těle ryby bez vody v Bratislavské ulici podle návrhu Evy Koťátkové a Jana Brože. Zobrazuje postavu ve spacím pytli.

Reiner si klade za cíl oživit takzvaný brněnský Bronx, sociálně vyloučenou lokalitu poblíž brněnského centra, která prochází dynamickými změnami. Přeje si, aby nová tvář Bronxu zahrnovala také umění.

Část projektu Městské galerie je součástí participativního rozpočtu Dáme na vás. „Z participativního rozpočtu lze v souladu s pravidly financovat pouze malby, které vzniknou na domech v majetku města. Bude jich pět a Brno na ně dá zhruba 1,5 milionu korun. Vznik dalších děl budou moci lidé podpořit například ve fundraisingové kampani,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Osudové ohlédnutí na štítu nemocnice hradí iniciátor Městské galerie zatím ze svého. Ředitel Úrazové nemocnice Pavel Piler vítá kultivaci veřejného prostoru i zkrášlení zdravotnického zařízení, které řada lidí vnímá jako sterilní a neosobní prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované