Hlavní obsah

Městskou výtopnu ve Františkových Lázních čeká ekologizace

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Františkovy Lázně na Chebsku pokračují v přípravách ekologizace městské výtopny. Celkové náklady se odhadují na 75 milionů korun, více než polovina bude hrazena z dotace.

Článek

Město vyhlásilo výběrové řízení, ze čtyř nabídek vybere v nejbližší době zhotovitele, který následně zahájí práce. Ekologizace výtopny by měla být hotova na podzim příštího roku. „Opouštíme hnědé uhlí a přecházíme na zemní plyn. Máme dva uhelné kotle, které mají 20 megawatt, a k tomu máme 19megawattový záložní zdroj. Pro tuto sezonu už jsme to ale otočili, už i z důvodu nižších odběrů kvůli koronaviru, takže jedeme na ten plynový. Dnes máme už rezervní zdroj uhelný,“ uvedl starosta Jan Kuchař (STAN).

Město chce využít v areálu současnou halu, postaví k ní ale přístavbu pro další dva plynové kotle. Využívat tam bude také další stavby, aby se nestaly takzvanými brownfieldy, nevyužívanými objekty.

Výtopnu dosud provozovala soukromá společnost, město jí ale neprodloužilo nájemní smlouvu. Od letošního roku převzalo její provoz město. „V současné době máme podepsán na výtopně zhruba třicetimilionový kontokorent. V letošním roce jsme se vrátili k výrobě a prodeji tepla, nějaký cash-flow výtopna má. Podle čísel si myslím, že budeme mít návratnost do pěti let,“ řekl starosta.

Peníze z kontokorentu chce město využít také na svůj podíl přestavby výtopny. Dotace získaná ze Státního fondu životního prostředí je 60 procent, což je maximální výše podpory pro projekty tohoto typu.

Přestavba centrálního vytápění města by měla snížit množství zplodin o 90 procent. S novým zdrojem by se mělo ve městě vytápět už od zimní sezony příštího roku.

Projekt díky dotačním prostředkům zajistí dodávku tepla pro obyvatele i podnikatele po dobu dalších minimálně 25 let. Město navíc předpokládá, že se díky nové technologii sníží cena tepla asi o deset procent.

Reklama

Doporučované