Hlavní obsah

Městům došly peníze. V Česku se začaly prodávat nemocnice

Nemocnice v Rumburku je na prodej.Video: Radek Nohl

 

Reklama

K mání je několik městských nemocnic. Zájemci jsou už na obzoru a jako první v nabídce je místo známé aférou s mrtvými pacienty.

Článek

Před třemi lety se nemocnice v Rumburku dostala do pozornosti kvůli těžkému podezření - zdejší zdravotní sestra byla obžalována ze zabití šesti pacientů.

Soud nakonec sestru osvobodil a pověst nemocnice očistil, ale smůla a problémy na severu Čech pokračují.

Nemocnice má dlouhodobě finanční komplikace, chybí jí lékaři a zdravotní sestry, a tak ji město Rumburk nabídlo k prodeji.

„Nedokázali jsme se dohodnout s pojišťovnami, aby nám uhradily veškerou péči, kterou jsme odvedli,“ popisuje poslední vlnu problémů ředitel Petr Dubravec. „Máme s tím velké potíže a dnes a denně se s tím potýkáme,“ dodává.

Jen ztrátu za loňský rok, kterou bude muset město zaplatit ze svého, odhaduje ředitel na zhruba 15 milionů korun.

Za posledních jedenáct let však radnice už do nemocnice dala bezmála 158 milionů.

Jako prvnímu nabídl Rumburk svoji nemocnici Ústeckému kraji. „Pokud nemocnici převedli za symbolickou cenu, bylo by to reálné,“ uvedl hejtman Oldřich Bubeníček. Podle něj je však nutné do tří let do nemocnice investovat sto milionů, aby se znovu postavila na nohy.

S vedením města chtějí jednat i soukromé firmy. Třeba společnost Penta.

„Víme, že vedení Rumburku zvažuje jako dlouhodobé řešení spolupráci se strategickým partnerem. Jsme připraveni o této možnosti diskutovat,“ řekl investiční ředitel Penty Václav Jirků.

V Rumburku však nejde o jediný případ městské nemocnice, která by se měla letos prodávat.

Další dvě až tři, které budou podle všeho brzy k mání, jsou třeba ze Středočeského kraje.

Třeba v Městci Králové si už vybrali poradce, co s tamní nemocnicí udělat.

„Měli by nám říct, jestli ji prodat, pronajmout nebo třeba prodat dvacet procent akcií,“ uvedl starosta Městce Králové Milan Pavlík.

Zastupitelé ale podle něj nakonec rozhodli, že ještě s prodejem vyčkají. „Teď jdeme cestou, kdy budeme skromnější. Pracujeme na tom, aby nemocnice byla samofinancovatelná,“ doplnil Pavlík.

Problémy mají menší nemocnice podle zdravotnických expertů kvůli tomu, že města nemají dost peněz na to, aby ztráty zahladily.

„V podstatě veřejná nemocnice by byla schopná přežít z úhrad veřejného zdravotního pojištění, pokud je alespoň průměrně kvalitně řízena,“ uvedl právník a zdravotnický expert Ondřej Dostál.

„Když se do problému s úhradami dostane třeba krajská nebo státní nemocnice, tak to stát nebo kraj zalepí dotacemi. To si město nebo větší obec nemůže dovolit,“ doplnil Dostál.

Na případu nemocnice v Brandýsu nad Labem lze pak ukázat, jak se může zařízení poté, když jej získá soukromý vlastník, změnit. V nemocnici byla zrušena finančně méně atraktivní oddělení. Nakonec si majitel ponechal takový druh péče, za kterou platí pojišťovny více peněz.

Reklama

Doporučované