Hlavní obsah

Metál pro Mašíny ve Sněmovně nejspíš narazí. Žádné překvapení, říká jejich sestra

Zdena Mašínová.

Reklama

Vyznamenání pro bratry Mašíny se opět vzdaluje, Sněmovna je na státní vyznamenání nejspíš nenavrhne. Sestra odbojářů Zdena Mašínová v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že ji negativní postoj od politiků nepřekvapuje.

Článek

Organizační výbor Sněmovny ve čtvrtek vyřadil členy protikomunistické odbojové skupiny bratry Mašíny z předběžného seznamu možných kandidátů na udělení medaile Za hrdinství. Předseda Sněmovny Radek Vondráček novinářům řekl, že Mašínové budí kontroverze.

Odbojovou skupinu bratří Mašínů před několika lety neúspěšně navrhoval na státní vyznamenání Senát. Jde o ocenění pro dosud žijícího Josefa Mašína a posmrtně také o Ctirada Mašína, Milana Paumera, Ctibora Nováka, Václava Švédu a Zbyňka Janatu.

„Za daných okolností a za daného politického obsazení v naší zemi mě vůbec nepřekvapuje, že mají k celé té záležitosti odboje mých bratrů tento postoj. Můj bratr Josef s tím pochopitelně nepočítá a má k tomu stejný přístup jako já,“ reagovala pro Seznam Zprávy na závěry sněmovního výboru sestra odbojářů Zdena Mašínová.

Podle poslance Jana Farského (STAN) byli Mašínové ze seznamu vyřazeni na návrh předsedy komunistů. „Ano, je to tak. Navrhl to Vojtěch Filip, na důvody se musíte zeptat jeho,“ napsal v SMS zprávě Farský.

Filip na otázky nereagoval. Pro pochybnosti o ocenění Mašínů má pochopení pirátský poslanec a člen výboru Vojtěch Pikal. „Já to chápu jako velice kontroverzní návrh, rozumím tomu, proč to bylo vyřazeno. Sám jsem se v tom hlasování zdržel,“ uvedl Pikal.

Skupina bratří Mašínů

Skupina bratří Mašínů byla ozbrojená odbojová antikomunistická skupina. V roce 1953 se Josef Mašín s bratrem Ctiradem, Milanem Paumerem, Václavem Švédou a Zbyňkem Janatou rozhodli utéci z totalitního Československa. Na Západě chtěli vstoupit do armády USA a bojovat proti komunismu se zbraní v ruce.

V říjnu přešli východoněmecké hranice a po 29 dnech pronásledování východoněmeckou armádou a policií se Josef Mašín s bratrem Ctiradem a Milanem Paumerem dostali do svobodné americké zóny v Západním Berlíně. Václav Švéda a Zbyněk Janata tam neprošli a dopadla je východoněmecká Volkspolizei. V roce 1955 je komunistická justice odsoudila i se Ctiborem Novákem k trestu smrti.

Sněmovní kandidáty na státní vyznamenání bude finálně schvalovat plénum Sněmovny, které v předběžném seznamu obvykle škrtá, nebo jej naopak doplňuje. Konečné rozhodnutí je na prezidentovi, který návrhům Sněmovny, ale také Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět.

Josef Mašín žije trvale ve Spojených státech a dlouhodobě se odmítá vrátit do České republiky. Jeho bratr Ctirad zemřel v USA v roce 2011.

Reklama

Doporučované