Hlavní obsah

Meteorologové rozšířili výstrahu před vydatnými dešti

Foto: Getty Images

Meteorologové varují před dalšími vydatnými dešti.

Reklama

V některých místech mohou řeky vystoupat až na druhý povodňový stupeň. Odpoledne se na část území vrátí déšť, pršet bude i v noci na zítřek.

Článek

V Česku i v dalších dnech hrozí vydatnější deště, které zvyšují riziko povodní. V aktualizované výstraze na to upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. Až do odvolání platí riziko pro vzestup hladin na dolním toku Vltavy a Labe.

Vytrvaleji pršet má v noci hlavně na západě Moravy a Slezska i na východě Čech. Na některých místech může spadnout až 25 litrů na metr čtvereční.

„Výstraha před povodňovou bdělostí platí do sobotní dvanácté hodiny pro Jihočeský kraj, část Plzeňského a Středočeského včetně Prahy,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička.

Kvůli přetrvávajícím dešťům ještě dnes kulminují toky v povodí Berounky, Otavy, Horní Vltavy, Lužnice, Sázavy a Dolní Vltavy. Ojediněle mohou vystoupat až na druhý stupeň povodňové aktivity.

Odpoledne a v noci na zítřek tvůrci předpovědi očekávají vydatnější srážky na pomezí Čech a Moravy. „Vzhledem k dotoku bude také ještě stoupat hladina Dolní Berounky nad úroveň prvního stupně povodňové aktivity v noci na zítřek,“ doplnil Borovička.

Kvůli obavě z velké vody je v Praze až do odvolání přerušený provoz všech sedmi vltavských přívozů.

Po vydatných deštích vypouští více vody přehrada ve Vraném, proto bude hladina Dolní Vltavy dál stoupat. „V profilu Praha-Chuchle bude kulminovat mírně nad úrovní prvního povodňového stupně během neděle,“ řekl k tomu Borovička.

Po varování meteorologů před zvýšenou hladinou řek nechal už v pátek pražský magistrát na Kampě preventivně uzavřít protipovodňová vrata na Čertovce a v pátek večer také vltavské náplavky.

Se zpožděním se vzestup Vltavy projeví na Labi, které v noci na neděli v Děčíně pravděpodobně vystoupá na první povodňový stupeň. V Ústí nad Labem by řeka měla kulminovat těsně pod hranicí prvního stupně.

Před polednem hlásilo dosažení prvního povodňového stupně 19 měřicích stanic. Voda vystoupala hlavně ve středních a jihozápadních Čechách. Druhého stupně dosáhla Berounka ve Zbečně na Rakovnicku. Řeky však nikdy nenapáchaly výraznější škody jako v předešlých dnech, kdy vyplavily některé domy v obcích na Opavsku.

Reklama

Doporučované