Hlavní obsah

Meteorologové varují, že Česko o víkendu zasáhnou přívalové deště a bouře

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Výstrahu před přívalovými dešti a stoupajícími hladinami řek vydal Český hydrometeorologický ústav. Platí až do pondělí.

Článek

„Vydatné srážky, které čekáme v sobotu a neděli, budou zesílené na úpatí Novohradských hor a Šumavy a způsobí výrazné vzestupy hladiny toků v celém povodí horní Vltavy,“ upozornil Český hydrometeorologický ústav. „V povodí Malše, Vltavy nad Českými Budějovicemi, Otavy a Blanice hrozí v sobotu v druhé části dne i během celé neděle ojediněle dosažení i vyšších SPA. Většinou by se nejvyšší hladiny měly pohybovat kolem stavu bdělosti, první povodňový stupeň, ten však může být překročen i v ostatních částech povodí horní Vltavy po hráz Orlíku,“ dodal.

Podle odborníků hrozí snížení stability stromů v podmáčené půdě. Lidé by se měli vyvarovat koupání v řekách, jízdy lodí a pohybu v korytě toku. Výstraha platí až do pondělní půlnoci.

Voda zatopí podchody a sklepy

Do nedělní desáté hodiny platí také výstraha před silnými bouřemi. „Očekává se ojedinělý výskyt přívalového deště nebo silných bouřek s úhrny kolem 45 milimetrů během krátké doby,“ upřesnili meteorologové.

Lokálně očekávají přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopením podchodů, podjezdů, sklepů. „Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ doporučili odborníci.

Výstraha platí pro Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj a Moravskoslezský kraj

Reklama

Doporučované