Hlavní obsah

Metnar: Posílení pravomocí vlády? Splnili jsme termín a je z toho problém

Foto: Profimedia.cz

Návrh na posílení pravomocí vlády je u ledu, říká Metnar.

Reklama

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Pane ministře, vy jste se při předkládání toho dokumentu ani na chvíli nezarazil nad tím, co a v jaké situaci posíláte na vládu?

Mohu vám říct, že nás to samozřejmě zarazilo nebo že nás to překvapilo. A tady není diskuse o tom, že to bylo špatně načasované, ale není třeba vytrhávat to z kontextu. Je třeba pochopit celý ten materiál tak, jak je, v tom celém kontextu. Já bych chtěl říct, že opravdu cílem tohoto informativního materiálu, který zpracovala odborná komise, složená z odborníků jak z obrany, vnitra, ministerstva zahraničních věcí, spravedlnosti, Úřadu vlády a expertů na ústavní právo z Katedry ústavního práva Univerzity Karlovy, bylo řešit letitý problém, letité vakuum, které tady bylo identifikováno již v roce 2005. Již v tomto roce začala diskuse, kdo by rozhodoval v případě, kdy nebude parlament usnášeníschopný, a kdo by vyhlašoval stav ohrožení státu nebo válečný stav. A ministerstvo obrany dostalo v roce 2015 tento úkol od vlády zpracovat tuhle studii. Ta studie měla být hotová v minulém roce a dostali jsme potom termín předložit tento informativní úvahový materiál do konce března letošního roku. Úředníci splnili termín a vznikl tady z toho tento problém. Samozřejmě je mi jasné, že to bylo špatně načasované, ale tam se nejedná v žádném případě o to, že by ten materiál chtěl krátit parlament na svých právech nebo snižovat roli parlamentu.

Ale když mluvíte o tom, že to je špatně načasované, tak proč jste to na tu vládu nakonec posílal?

Úředníci to poslali s tím, že se to pošle, aby ten termín byl dodržen. Protože normálně je zaběhnutý proces, že úkoly se plní, termíny se dodržují. A to v žádném případě ještě nebylo o tom, že tenhle materiál bude projednávat vláda. To je výsostné právo pana premiéra, jestli to zařadí na program vlády, nebo ne. To je pouze zaslané do toho informačního systému, kam se úkoly a materiály posílají. A to byla celá tato záležitost.

Nemohl jste tím dát opozici, jejíž poslanci schvalují prodloužení nouzového stavu, snadnou munici?

Tak samozřejmě dneska v této monotematické situaci, kdy celá země žije v mimořádné situaci bojem proti koronaviru, je mi jasné, že se hledají všechny možné informace, protože když se podíváte, tak opozice v současné době není vidět a snaží se najít veškerá možná témata, kde by se zviditelnila. Ale je třeba říct, že v tom dokumentu je jasně napsáno, že je to úvahový dokument, že je to pro informaci, a jasně je tam napsáno, že se tento problém musí diskutovat napříč celým politickým spektrem. Tam se nejedná o stávajícího premiéra nebo o pana Babiše, tohle je návrh do budoucna, aby se vyřešilo to vakuum, kdy stát nemá kompetenci, že v případě, že by nastala taková situace, bychom byli schopni jako stát na to reagovat.

A jaké povědomí o tom návrhu měl premiér Andrej Babiš? On na Twitteru napsal, budu citovat: Tohle se kolegům fakt nepovedlo.

Dívejte se, víte, kolik toho má pan premiér, jak je zaneprázdněný, a já si myslím, že i všichni ministři mají teď obrovské množství práce, protože téměř pořád zasedáme. Zda o tom věděl pan premiér, to se musíte zeptat jeho. Ale já vám řeknu, že když ten materiál byl pro informaci předložen, tak v žádném případě k němu nebyla žádná diskuse, protože to bylo někdy začátkem března a hlavním tématem už byla oblast šíření koronaviru.

Usnesení nevidím, nevím

Já se na to ptám, protože Aktuálně a Respekt přišly s tím, že mají dokument, kde je usnesení: „Vážený pane předsedo vlády, v návaznosti na usnesení Bezpečnostní rady státu ze dne 2. března 2020 č. 5 předkládám na jednání vlády materiál ‚Zpráva o plnění neuzavřených úkolů vyplývajících z optimalizace současného bezpečnostního systému České republiky‘ a žádám Vás o jeho zařazení do části C programu schůzky vlády.“ To jste měl napsat vy panu premiérovi 30. března.

Já to usnesení teď nevidím, nemám to před sebou, nevím. Ale jak říkám, mohu říct, že ta zpráva, ano, byla zařazena, v diskusi nebyla. Nebyla premiérem ani dalšími přítomnými ministry nijak řešena. Neboli na Bezpečnostní radě státu se zpráva nijak aktivně neřešila a byla tam celá řada jiných, když si vezmete to množství těch materiálů. Takže ode mě by to byla ryze spekulace. Protože toho je tolik.

Vy si nepamatujete, jak probírala Bezpečnostní rada státu na konci března?

Ano, pamatuji si. Bylo tam zpracování plánu šíření koronaviru.

Ale tento materiál konkrétně, který cituje Respekt?

Byl tam zařazen, ale jak jsem řekl, nebyla k němu diskuse.

Téma posílení pravomocí tam vůbec nepadlo?

V žádném případě ne, jak vám říkám, hlavní téma toho zasedání byla příprava na koronavirus a opatření k zabránění šíření koronaviru. To bylo hlavním nosným diskutovaným tématem.

Podle Aktuálně a Respektu také připomínkové řízení, v němž by se k návrhu mohla vyjádřit ministerstva a další instituce, jste měl navrhovat nahradit projednáním opět na schůzi Bezpečnostní rady státu, a to kvůli povaze a citlivosti předkládaného materiálu. Jak se k tomu vyjádříte, pane ministře?

Dívejte se, tohle není žádný návrh zákona, tohle je pouze materiál, zpráva informativního charakteru, kdy informujeme o stanovisku odborné skupiny, jež se k tomu vyjádřila průřezově těmi ministerstvy, o kterých jsem hovořil, včetně odborníků na ústavní právo. A co se týče BRS, tak BRS je poradním orgánem, kde tento materiál byl pro informaci zařazen. Nic víc, nic míň.

Co s tím materiálem teď bude dál?

Ten materiál samozřejmě vznikl a ten materiál je teď zaparkovaný, projednávat se nebude. Protože jak jsme si řekli na začátku, časově to bylo nešťastné, a jestli se někdy v budoucnu k němu vrátíme, uvidíme.

Pane ministře, jak se armáda podílí na testování takzvané chytré karantény, kolik lidí do ní můžete až nasadit?

Co se týče chytré karantény, tak tady už ten pilotní projekt byl spuštěn, jak víte, těmi prvními pěti mobilními týmy na jižní Moravě, nasadíme tam více jak 260 vojáků a víc jak 80 kusů techniky. Protože je to projekt, který nás může vrátit postupně k normálnímu životu. A je to projekt, který by nahrazoval ta tvrdá plošná opatření, která jsou v současné době zavedena, abychom je mohli postupně uvolňovat.

A v případě, že se chytrá karanténa osvědčí a bude rozšířena na celou republiku, kolik zástupců armády by se pak na ní mohlo podílet?

Je to kolem 300 vojáků a do té stovky techniky, která by tam byla nasazena. Zatím to máme spočítáno maximálně na 33 týmů, ale již teď, po těch prvotních informacích a prvotních předběžných vyhodnoceních a zkušenostech z jižní Moravy, víme, že to možná ještě o něco budeme muset navýšit, protože samozřejmě to vytížení bude obrovské. Teď v současné době, jak se to rozběhlo, ladíme detaily s krajskými hygienickými stanicemi a s dalšími zainteresovanými složkami.

Reklama

Doporučované