Hlavní obsah

#MeToo? Kvůli kampani neztratíme schopnost se balit a mít sex, říká režisérka filmu Špína

Výzva s Terezou Nvotovou.

 

Reklama

Lidé mají tendenci obviňovat ženy, že si to zasloužily. Znásilněná jsem nikdy nebyla, ale každá žena má nějakou zkušenost se sexuálním obtěžováním, říká režisérka filmu Špína Tereza Nvotová.

Článek

Její film Špína popisuje příběh sedmnáctileté Leny, která byla znásilněna. V popisku filmu se píše: „Je to jako špína, která se nedá smýt. Lena si musí projít cestou, která už není jenom obyčejným dospíváním, ale spíš bojem se sebe samou. Okolí ji nechápe a už nikdy úplně nepochopí. Je to Lena, kdo se musí změnit, dospět a pochopit, že není obětí a trest si nezaslouží ona, ale ten, kdo jí to udělal.“

Film sbírá řadu ocenění doma i ve světě. Podle Nvotové je dobře, že téma znásilnění a sexuálního obtěžování žen se ve společnosti začíná více řešit. „Je velmi těžké o tom mluvit, většina žen se tím nechlubí. Mají pocit, že to musí skrýt,“ dodává režisérka.

V rozhovoru s Renatou Kalenskou došlo i na nový film Mečiar. Bývalý přední slovenský politik nabídl ve filmu Nvotové pohled na některé zásadní momenty jeho kariéry. „Zdá se, že trpí tím, že si ho nikdo neváží za vznik Slovenska,“ tvrdí režisérka.

Jak hodnotí kampaň #MeToo? Je složité promluvit o znásilnění a dokáže to pouze silná žena? Proč se společnost někdy chová hůře k obětem znásilnění než k pachatelům? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované