Hlavní obsah

Metropolitní muzeum odmítlo podporu farmaceutické rodiny. Kvůli smrtící opiátové krizi v USA

Metropolitní muzeum v New Yorku odmítá podporu rodiny Sacklerů, která vlastní firmu, jež produkuje nebezpečný opiát.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Metropolitní muzeum umění v New Yorku (Met) prohlásilo, že nebude přijímat žádné finanční dary od rodiny Sacklerů. Multimilionářská rodina je vlastníkem farmaceutické firmy, která produkuje návykový opiát.

Článek

Newyorské muzeum patří mezi nejnavštěvovanější umělecké instituce na světě, každý rok ho navštíví asi 7 milionu lidí. Americko-britská rodina Sacklerů podporuje muzeum dlouhodobě. V roce 1978 financovala celé nové křídlo budovy, které by podle zjištění The New York Times stálo v dnešní měně okolo 800 milionů korun.

„Muzeum si váží všech, kteří ho podporují, v této situaci se ale cítíme povinni odmítnout peníze, které nejsou v zájmu veřejnosti,” okomentoval situaci ředitel muzea Daniel H. Weiss pro The New York Times.

Rodina vlastní farmaceutickou firmu Purdue Pharma, jejíž vlajkový produkt je OxyContin, vysoce návykový opiát, který podle BBC pravděpodobně zavinil smrt tisíců Američanů. Na společnost i rodinu je ve spojitosti s tím uvaleno několik žalob.

Je pravděpodobné, že Metropolitní muzeum budou následovat i další americké a britské umělecké instituce. Od rodiny už se slovně distancovaly londýnský Tate, Národní portrétní galerie a newyorské Guggenheim Museum.

Reklama

Doporučované