Hlavní obsah

Metropolitní plán může v Praze skončit řadou žalob, varují odborníci

Nový metropolitní plán může působit nejasně a skončí to soudními spory, tvrdí odborníci v připomínce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový pražský metropolitní plán se stal terčem řady kritiků. Jako nejasný a nesrozumitelný ho označili odborníci z Asociace pro urbanismus.

Článek

K pražskému metropolitnímu plánu přišly na magistrát desítky tisíc připomínek. Mezi ty nejostřejší patří ty, které vznesla Asociace pro urbanismus. Požaduje celý plán předělat.

Urbanisté kritizují zejména způsob vymezení rozvojové plochy, která je nově rozdělena poměrově. Například, že 20 procent má patřit občanskému vybavení, 15 procent veřejnému prostranství a deset procent parkům.

„A teď si představte, že jste vlastník, který tam má pozemek, a zeptáte se stavebního úřadu, co tam můžete postavit. On řekne, že to vlastně neví, protože neví, kde bude park,“ vysvětluje podstatu připomínky předseda Asociace pro urbanismus Petr Durdík, který zároveň přednáší na ČVUT na katedře urbanismu a územního plánování.

„V důsledku to může dopadnout tak, že kdo dřív přijde, ten si postaví, a kdo přijde posléze, na něj zbydou ostatní věci,“ domnívá se Petr Durdík s tím, že taková nejednoznačnost může přinést také velké množství soudních sporů se stavebními úřady.

Podle Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), který je autorem metropolitního plánu, se v novém dokumentu pracuje modernějším způsobem, než bylo dříve zvykem.

„Asociace zastává plánování, kde je natvrdo řečeno, kde co bude, ale my moc dobře víme, že to nefunguje. Současný plán podléhá tisícovkám změn ročně a nedá se stavět. Vnímáme hlavní problémy dneška, což je nedostatek bytů,“ reaguje mluvčí IPR Marek Vácha.

Jenomže Asociaci pro urbanismus dala v tomto bodě za pravdu i radní magistrátu, která má uzemní rozvoj na starosti.

„Předpokládám, že to bude jedna z nejčastějších připomínek a že bude do návrhu zapracována,“ říká Petra Kolínská, náměstkyně primátorky. Podle ní je třeba nějakým způsobem nejednoznačnost metropolitního plánu řešit.

Právě Petra Kolínská odhaduje počet připomínek, které přišly k metropolitnímu plánu, na desítky tisíc. Přesný počet podání bude znám zhruba začátkem srpna, protože se připomínky mohly podávat i poštou. V každé obálce ale může být více připomínek, proto bude trvat několik měsíců, než se zpracují.

Reklama

Doporučované