Hlavní obsah

Metrostav napadl státního zástupce v Rathově kauze. Chce ho poslat před kárný soud

David Rath o další větvi korupční kauzy, která jde před soud: Je to vyvařená polévka z první kauzy.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší stavební firma v zemi je obžalovaná v druhé části Rathovy korupční kauzy. Podle informací Seznamu jí vadí odposlechy, které státní zástupce vložil do obžaloby. Může tím dosáhnout oddálení začátku procesu.

Článek

Metrostav, největší stavební firma v zemi, se pokouší odvrátit blížící soud v korupční kauze Davida Ratha. Jde o soud v takzvané druhé části případu, která se týká úplatků za více než 60 milionů korun.

Společnost podle zjištění Seznamu požaduje, aby ministr spravedlnosti podal kárnou žalobu na státního zástupce Jiřího Pražáka, který na vyšetřování dohlíží. A to kvůli údajným hrubým chybám, jichž se podle Metrostavu dopustil.

Metrostav hraje v blížícím se procesu o hodně: Obžalováni jsou dva jeho vysocí manažeři a stejně tak celá firma jako právnická osoba. Reálně hrozí, že by Metrostav mohl dostat mimořádně nepříjemný trest – zákaz účastnit se veřejných zakázek.

To by mohlo mít pro společnost s obratem 19,2 miliardy korun a se značným podílem zakázek z veřejné sféry zásadní dopad.

„K důvodům pro podání návrhu můžeme sdělit jen tolik, že jsou jimi nespokojenost a nesoulad s výkonem dozorové činnosti v konkrétní trestní věci,“ potvrdila mluvčí ministerstva Lucie Machálková, že návrh na kárnou žalobu Metrostav ministrovi Janu Kněžínkovi zaslal.

Co konkrétně Metrostavu vadí, není možné zjistit, firma nechce být konkrétnější. „Vzhledem k tomu, že se jedná o soudní spor, musíme (ho) nechat bez komentáře,“ reagoval mluvčí společnosti Vojtěch Kostiha.

Rozhodne ministr spravedlnosti

Podle informací Seznamu ze dvou různých zdrojů Metrostav napadá, že státní zástupce Pražák do této části případu zahrnul i známé policejní odposlechy. Detektivové je pořídili, když Ratha a spol. několik měsíců tajně sledovali.

Skryté mikrofony měli nainstalované manželé Kateřina a Petr Kottovi, nejbližší spolupracovníci někdejšího středočeského hejtmana, například i doma v kuchyni. Kottová pak také ve své ředitelské kanceláři v nemocnici v Kladně.

Právě tyto odposlechy pomohly podle Krajského soudu v Praze celou skupinu usvědčit. Prvoinstanční soud poslal v první části kauzy Ratha nepravomocně na osm a půl roku do vězení, Kottovi dostali o rok méně. Odvolací Vrchní soud v Praze však rozsudek zrušil – s tím, že odposlechy nebyly na samém počátku v roce 2011 po formální stránce správně povolené. A tedy, že jsou nepoužitelné jako důkaz před soudem.

Až Nejvyšší soud předloni rozhodl, že odposlechy platí. A Rath plus Kottovi dostali v opakovaném procesu opět stejné tresty.

Není proto jasné, proč Metrostav nahrávky v aktuální obžalobě znovu zpochybňuje – když se zdá, že tahle námitka je už verdiktem nejvyšších soudců dlouho vyřešená.

Ani Pražák nechtěl na dotaz Seznamu popsat, v čem kárný návrh spočívá. „Považuji ho za zcela nedůvodný a vnímám ho jako prostředek obhajoby obviněné společnosti,“ reagoval pouze.

Podle Ministerstva spravedlnosti není známý termín, do kdy ministr Jan Kněžínek o návrhu Metrostavu rozhodne.

Kárné řízení znamená, že státní zástupce jde před zvláštní kárný senát, který jeho provinění projedná. A nejvyšším trestem – byť zřídka ukládaným – je odvolání z funkce. Tím mírnějším třeba snížení platu na určitou dobu.

Každopádně kdyby byl státní zástupce Pražák (pro nějž je mimochodem Rathova kauza životní případem – stál u ní od samého počátku) kárně stíhaný, zřejmě by se tím začátek procesu s Metrostavem oddálil.

Strašák: zákaz veřejných zakázek

Krajský soud zatím nestanovil, kdy druhou větev Rathovy kauzy začne projednávat. Každopádně pro Metrostav je nepříjemná proto, že jsou v ní obžalovaní generální ředitel Pavel Pilát a obchodní náměstek Jiří Anděl.

Detektivové tvrdí, že se podíleli na vyjednávání o machinacích se zakázkou z roku 2012, kdy Rathův kraj chystal stavbu nového pavilonu očního oddělení v nemocnici v Kolíně.

Stavební gigant musí mít o svůj byznys strach i kvůli tomu, že – stejně jako v Rathově kauze – je už souzený jako firma v dalších dvou případech. V obou se jedná o zakázky a údajný podvod s evropskými dotacemi.

První se týká libereckého hejtmana Martina Půty (STAN) a skupiny podnikatelů a firem podílejících se na projektech rekonstrukce kostela sv. Máří Magdaleny a oddychové zóny Perštýn v Liberci. Dohromady v hodnotě 94 milionů korun. Druhý pak rekonstrukce hotelu Bohemia ve východočeské Chrudimi, kde podle obžaloby firmy vykazovaly fiktivní práce. Krajský soud v Hradci Králové loni všechny obžalované lidi i firmy osvobodil, odvolací pražský vrchní soud ale letos na jaře nařídil případ znovu projednat. „Rozsudek byl zrušený v celém rozsahu,“ řekla mluvčí vrchního soudu Simona Heranová.

Je možné, že rozsudek v Rathově kauze tedy padne až jako poslední, protože také jako poslední začne. Teoreticky ve chvíli, kdy ostatní dvě kauzy už budou pravomocně ukončené. Jestli v nich nakonec soudy uznají Metrostav vinným, je pravděpodobné, že firma nedostane tvrdý trest – při prvním provinění obvykle soudy udělují pokuty nebo zveřejnění rozsudku.

Ovšem pokud by i v Rathově případu soud zjistil, že se Metrostav podílel na korupci, mohl by padnout mnohem přísnější rozsudek. Právě proto, že jde už o třetí podobné provinění. Podle trestního zákoníku může soud firmě zakázat účast ve veřejných zakázkách.

Metrostav je ve veřejných tendrech úspěšný. V současnosti se mimo jiné podílí na velké opravě Národního muzea s cenou přes 1,6 miliardy korun. Získal také loni ve sdružení s dalšími firmami železniční superzakázku za 3,5 miliardy.

„David je dnes euforický“

Mladá fronta Dnes už před lety přinesla předpisy některých odposlechů, na nichž manažeři Metrostavu vystupují. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že když manželé Kottovi mluví o „óčku“, mají na mysli právě kolínské oční oddělení a zakázku za 100 milionů korun na jeho rekonstrukci.

„Potom tady byl ten Pilát (ředitel Metrostavu), tak jsem se s ním na všem domluvila. Dvanáct procent, na óčku,“ hlásila Kottová na jedné z nahrávek manželovi.

„Dneska je euforický,“ říkal zase jindy Kott, který podle policie fungoval jako pošťák vyzvedávající úplatky od firem. Tím, kdo propadl euforii, má být přímo Rath. A Kottová odpovídá:  „No, také má mít desítku z óček, že jo.“

A jindy na odposleších vystupuje přímo Pilát, šéf Metrostavu. Při jednom rozhovoru si mu Kottová stěžovala, že by náměstek Metrostavu Anděl neměl řešit tolik věcí po mobilu. „Já mám někdy pocit, že mu šibe v hlavě. Já jsem už říkala: Pane bože dost. Je problém, že ty lidi ztrácejí obezřetnost,“ zachytily policejní mikrofony Kottovou. „Já jim to říkám. Ať neblbnou a nevyprávějí do telefonu,“ reagoval Pilát.

Kromě „kolínského óčka“ je součástí obžaloby ve druhé části případu také například zakázka za 120 milionů korun na nákup sanitek pro středočeské záchranáře. Nebo stavba areálu v kladenské nemocnici za 270 milionů korun. Drtivá většina z údajných úplatků ve výši 66,4 milionu korun podle kriminalistů k Rathovi a jeho lidem nedoputovala, protože ještě před předáním skupinu policie pozatýkala.

Reklama

Doporučované