Hlavní obsah

Metrostav zahájil rekonstrukci Jiráskova divadla v České Lípě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Klíče od Jiráskova divadla v České Lípě dnes převzala stavební firma Metrostav. Začala tím dlouho připravovaná rekonstrukce zchátralé budovy, která moderním potřebám už dávno nevyhovuje.

Článek

Modernizace divadla přijde město na 161 milionů korun, divadelníci se do ní vrátí za dva roky. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Nákladnou stavbu financuje město bez dotací.

Jiráskovo divadlo vzniklo ve 30. letech minulého století přestavbou městské tělocvičny z roku 1907. Budova má špatnou vzduchotechniku i statiku. O rekonstrukci se ve městě mluví už téměř 30 let. Radnice původně zvažovala výstavbu nové divadelní budovy, na projekt za 300 až 400 milionů korun se však nepodařilo získat dotace. Uvažovalo se také o přesunu divadla do kulturního domu Crystal. Nakonec se město vrátilo k myšlence budovu Jiráskova divadla zrekonstruovat.

„Nyní si jen přeji, aby stavba probíhala bez komplikací a my se tak mohli v nové budově Jiráskova divadla na podzim 2022 potkat a slavnostně jej otevřít,“ řekla českolipská starostka Jitka Volfová (ANO). Budova podle ní projde zásadní proměnou. Demolice čeká celou vstupní část - foyer včetně šatny, toalet, pokladny a horního patra se vstupem na balkon. Nový vstup bude v proluce v Panské ulici. Metrostav také musí vyhloubit velkou jámu na dvoře divadla pro technické zázemí, součástí bude archeologický průzkum.

Na svém místě tak zůstane pouze část budovy s velkým divadelním sálem, divadelním barem a dalšími prostory, kde ještě donedávna skladovali místní ochotníci svůj fundus. Na jaře ale přijde velký sál o střechu. Nová budova bude kompletně bezbariérová. Kromě velkého divadelního sálu, jehož kapacita zůstane zachována, vzniknou v budově další menší prostory pro pořádání komornějších akcí. V přízemí bude také nová divadelní kavárna, jejíž provoz bude nezávislý na provozu divadla. Budova dostane moderní osvětlení i ozvučení. Renovace čeká lustr z hlavního sálu.

Reklama

Doporučované