Hlavní obsah

Mexičané zvolili poprvé v historii do čela metropole ženu

Foto: ČTK

Claudia Sheinbaumová bude novou starostkou metropole. (Zdroj: ČTK)

Reklama

Mexičané si zvolili v neděli po dlouhých desetiletích prvního levicového prezidenta, ale také vybrali poprvé v historii do čela mexické metropole ženu - Claudii Sheinbaumovou. V čele města Mexiko už sice jednou žena stála, ale jen dočasně, když do voleb zastupovala odstoupivšího starostu.

Článek

Metropolitní oblast Mexiko, v níž žije přes 21 milionů obyvatel, bude od prosince řídit vystudovaná fyzička Claudia Sheinbaumová. V čele města Mexiko už sice jednou žena stála, ale jen dočasně, když do voleb zastupovala odstoupivšího starostu.

Šestapadesátiletá Sheinbaumová kandidovala za stejnou stranu jako Manuel López Obrador, který se od 1. prosince stane novým prezidentem země. Oba jsou členy Hnutí národní obnovy, známého jako Morena (podle začátečních slabik jeho španělského názvu).

V nedělních volbách porazila Sheinbaumová další ženu, o pět let mladší senátorku Alejandru Barralesovou, která kandidovala za levicovou Stranu demokratické revoluce (PRD). Tato strana vládla na mexické radnici přes dvě dekády, od roku 1997, kdy se konaly první přímé volby starosty Mexika.

Na mexické radnici už Sheinbaumová působila, a to od prosince 2000 do května 2006, tedy v době, kdy byl starostou López Obrador. Za jeho úřadování měla na starosti životní prostředí. V předchozích dvou letech vedla Sheinbaumová radnici v největší čtvrti mexické metropole Tlalpan.

Do funkce starostky Mexika byla Sheinbaumová zvolena na šest let, stejně jako Obrador do úřadu prezidenta. Podobně jako na prezidenta i na starostku čeká hlavně problém vysoké zločinnosti způsobené zejména drogovými gangy. Sheinbaumová bude muset také řešit nedostatek vody na jihu a jihovýchodě mexické metropole a špatně fungující systém městské veřejné dopravy. Ani ona však, stejně jako Obrador, nenabídla v kampani na tyto problémy konkrétní řešení.

Spojené státy mexické jsou federací, kterou tvoří 31 států a federální distrikt hlavního města Mexiko. Po většinu 20. století byl federální distrikt spravován prezidentem, který do jeho čela delegoval správce (regenta). Od roku 1997 má mexická metropole přímo voleného starostu.

Reklama

Související témata:

Doporučované