Hlavní obsah

Mexické jeptišky a anglická zoo se spojily, aby zachránily jednoho z nejohroženějších živočichů na planetě

Mexické jeptišky spolupracují s anglickou zoo při záchraně ohroženého mloka.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Axolotl Dumérilův patří k nejohroženějším živočichům na zeměkouli. Zachránit se ho teď pokusí chovný program, na kterém spolupracují mexické jeptišky a zoologická zahrada v anglickém Chesteru.

Článek

Mexické jeptišky a zoo v anglickém Chesteru se spojily, aby zachránily jedno z nejohroženějších zvířat na planetě. Jedná se o zvláštní druh mloka, který žije pouze v mexickém jezeře Pátzcuaro, kde se o něj řád dominikánských sester stará. Tradice péče jeptišek o tohoto vzácného živočicha sahá 150 let nazpět. Axolotlům dorůstají ztracené končetiny i jiné části těla včetně mozku. Jeptišky věří, že mají léčivé vlastnosti. Za pomoci těchto mloků proto vyrábějí i speciální lék na kašel.

Ochránci přírody se bojí, že v jezeře přežívá posledních sto jedinců axolotla Dumérilova. Mexická vláda se proto za pomoci řádových sester spojila s chesterskou zoo a vytvořily záchranný program, který má za cíl zabránit vyhynutí tohoto mexického mloka. Jeho zvláštností je, že celý život stráví v larválním stadiu a nikdy neprojde metamorfózou a nepřemění se v dospělého jedince. Zůstávají mu proto žábry a místo toho, aby se přesunul na souš, stráví celý život ve sladké vodě.

Zoo v Chesteru má nyní k dispozici šest párů tohoto mloka. Další kolonie jsou pak na jedné z mexických univerzit nebo právě v klášteře ve městě Pátzcuaro, kde žije třiadvacet sester. Populace mloků se začala zmenšovat poté, co do místního ekosystému pronikly jiné druhy ryb, zejména kapr čínský, a byly zničeny místní lesy. Z těchto vzácných obojživelníků se rovněž připravoval zvláštní pokrm, což přispělo k jejich vymírání. V osmdesátých letech bylo tak z jezera vyloveno až dvacet tun axolotlů.

V současnosti patří všechny druhy axolotlů k ohroženým živočichům. Axolotlové byli přitom odjakživa součástí aztécké mytologie. Jedna z aztéckých legend praví, že úplně první axolotl na zemi byl ve skutečnosti bůh, který změnil formu, aby se vyhnul obětování.

Reklama

Doporučované