Hlavní obsah

„Mexický Alcatraz“ končí, stát uzavře poslední ostrovní trestaneckou kolonii na západní polokouli

Souostroví Islas Marías leží asi 100 kilometrů od pobřeží Mexika.Video: Šimon Felenda, Twitter

 

Reklama

Prezident Obrador podepsal dekret, díky němuž Mexiko uzavře poslední ostrovní trestaneckou kolonii na západní polokouli. Ve věznici na ostrově Islas Marías je v současnosti asi 600 vězňů. Třetina bude propuštěna, dvě třetiny budou přemístěny jinam.

Článek

Mexiko uzavře věznici na souostroví Islas Marías, která je poslední ostrovní trestaneckou kolonií na západní polokouli. Příslušný dekret podepsal v pondělí mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Káznice přezdívaná mexický Alcatraz, která funguje od roku 1905 a nyní je v ní asi 600 vězňů, se změní na kulturní, přírodovědecké a sportovní centrum. Informoval o tom španělský deník El País.

„Musíme mít více škol a méně věznic," prohlásil prezident López Obrador při oznámení uzavření trestanecké kolonie, jímž se podle něj ušetří asi 700 milionů pesos (asi 830 milionů korun). Asi třetina vězňů z kolonie bude propuštěna a zbytek se přestěhuje do jiných federálních věznic, které jsou ale dlouhodobě přeplněné.

Podle mexické ministryně životního prostředí Josefy Gonzálezové bude místo trestanecké kolonie vytvořeno centrum volného času. „Bude to ostrov pro děti a mládež, místo pro poznávaní historie trestaneckých kolonií," uvedla Gonzálezová. Dodala, že vláda chce z ostrova udělat turistické, kulturní a sportovní centrem i místo pro monitorování fauny.

Souostroví, které leží asi 100 kilometrů od pobřeží Mexika v Tichém oceánu, je také útočištěm ohrožených papoušků amazoňanů žlutohlavých (Amazona oratrix). Těch na ostrovech ubývalo i kvůli trestancům, kteří je chytali a prostřednictvím svých příbuzných pašovali z ostrovů a prodávali. Někteří trestanci totiž mohli na ostrově žít se svými rodinami ve skromných domcích. Proto tam je například i škola či obchody.

„Ztratili jsme také mnoho hroznýšů královských, které trestanci zabíjeli a dělali si z nich opasky," řekl agentuře univerzitní profesor Ramón Ojeda.

Trestanecká kolonie na největším z ostrovů Islas Marías je poslední z mnoha takových zařízení, která země vytvářely několik staletí. Nejznámější jsou asi trestanecké kolonie, které od 18. století vytvářela Británie v Austrálii. V americkém regionu se proslavila díky filmu Motýlek z roku 1973 francouzská věznice na guyanských Ďábelských ostrovech. Jako poslední byla na západní polokouli uzavřena v roce 2004 panamská trestanecká kolonie na ostrově Coiba.

Reklama

Související témata:

Doporučované