Hlavní obsah

Mexický prezident pořádá dražbu luxusních vozidel, z výtěžku chce podpořit chudé

Mexiko pořádá aukci zabavených luxusních vozů.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Prezident Andrés Manuel López Obrador vyhlásil válku organizovanému zločinu. Podle jeho slov chce vrátit chudým majetek, který si nakradli tamní gangsteři a zkorumpovaní politici.

Článek

O víkendu se v Mexiku koná aukce luxusních vozů, které zabavil tamní prezident Andrés Manuel López Obrador zkorumpovaným politikům a gangsterům. Výtěžek z aukce má jít na Obradorův sociální program, který má financovat chudé komunity. Celá akce má být součástí protikorupčního tažení, které mexický prezident vyhlásil. Informoval o tom web britského deníku The Guardian.

„Zveme každého, aby se aukce zúčastnil,“ řekl López Obrador, který je v úřadu mexického prezidenta od prosince minulého roku. „Všechno, co jsme zkonfiskovali, bude navráceno zpátky komunitám, převážně těm nejchudším.“

V aukci se bude dražit 82 luxusních automobilů v celkové ceně jednoho milionu liber (v přepočtu přibližně 29 milionů korun). Mezi nejlákavější položky aukce patří například Lamborghini Murciélago (v ceně 61 tisíc liber, v přepočtu cca 1 769 000 korun), Ford Shelby, Hammer, Corvette, několik neprůstřelných SUV nebo Volkswagen Beetle.

Aukce se bude konat v Los Pinos, což bývala do minulého roku prezidentská rezidence. Nový vládce López Obrador ale budovu přeměnil na veřejné kulturní centrum.

Podle organizátora aukce Ricarda Rodrígueze Vargase má být akce pokusem ukončit v Mexiku „obrácený systém Robina Hooda, v kterém se věci vzaly lidem a daly se zkorumpovaným jedincům”. „Už stačilo. Teď je čas na vrácení těchto věcí lidu – kterému právoplatně patří – a to pomocí rychlého, snadného a transparentního způsobu.“

V následujících týdnech chystá Mexiko další aukce. Tentokrát půjdou do dražby luxusní nemovitosti a šperky.

Reklama

Související témata:

Doporučované