Hlavní obsah

Mexičtí záchranáři bojují o životy dětí, vyprošťování jde ale pomalu

V ruinách zřícené školy jsou živé děti, záchranáři bojují s časemVideo: AP

 

Reklama

Od úterního zemětřesení jsou pod troskami zřícené školy v Mexico City uvězněni učitelé i jejich žáci. Vyprošťovací práce jdou však pomalu. Přesto záchranáři hlásí: „Jsme blízko!”

Článek

Rébsamenova základní škola v hlavním mexickém městě Mexico City podlehla otřesům, které v epicentru dosahovaly síly více než 7 stupňů Richterovy škály. Neštěstí nepřežily minimálně tři desítky lidí, převážně dětí. O životy dalších bojuje pět stovek záchranářů. Jejich práci můžete sledovat nahoře ve videu.

Vyprošťování přihlížejí vystrašení rodiče

Záchranáři díky detekci tepla vědí, že pod troskami jsou živí lidé. Kde konkrétně jsou, to zatím ale nikdo netuší. „Na jednom místě někdo několikrát bouchal na zeď a jinde jsme zaznamenali odpověď na světelné signály,“ popisuje průběh vyprošťovacích prací dobrovolník Enrique Gardia.

„Víme, že uvnitř je naživu holčička. Netušíme ale, jak se k ní dostat, abychom nezpůsobili zřícení budovy, nebo neohrozili sami sebe,“ řekl místní televizi Jose Luis Vergara, který na celou operaci dohlíží.

Údajně 12letá dívka, která by měla být zaklíněna kdesi pod lavicí, se záchranáři komunikuje. Řekla jim, že kolem jsou i další děti. Jak se záchranáři postupně probírají troskami, podařilo se jim dát dívce alespoň vodu a kyslík.

Vyproštění uvězněných dětí komplikují zdemolované části budovy, kovové tyče nebo betonové desky. Jejich rychlé odstranění představuje vysoké riziko jak pro záchranáře, tak pro samotné děti.

Reklama

Doporučované