Hlavní obsah

Mexiko má nového prezidenta. Levicový López Obrador získal více než polovinu hlasů

Video: Reuters

 

Reklama

Andrés Manuel López Obrador se stal novým mexickým prezidentem. Podle prvních oficiálních výsledků získal více než polovinu hlasů. Mexiko tak bude mít po dlouhých desetiletích prvního levicového prezidenta.

Článek

Podle prvních oficiálních výsledků je novým mexickým prezidentam Andrés Manuel López Obrador. Levicový politik podle agentury AP získal více než polovinu hlasů a zaznamenal nejdrtivější prezidentské vítězství od roku 1982. Svého nejbližšího konkurenta podle mexických novinářů porazil o třicet procent. Zároveň se stal prvním levicovým prezidentem od 80. let minulého století.

López Obrador první červencové pondělí označil za historický den a v krátkém projevu vyzval ke smíření. Prohlásil, že přicházejí hluboké změny. Slibuje respekt k nezávislosti centrální banky a dodržování fiskální disciplíny. Smlouvy uzavřené v rámci energetických reforem chce podrobit kontrole kvůli možné korupci a protiprávnosti, nebude ale docházet ke konfiskacím nebo vyvlastnění majetku.

Novému mexickému prezidentovi už zaslal gratulaci jeho americký protějšek Donald Trump. Proti němu se López Obrador v prezidentské kampani vymezil a podle agentury Reuters mu k vítězství pomohla i všeobecně „protitrumpovská“ nálada u amerického jižního souseda.

Obradorovi rivalové Ricardo Anaya, který reprezentuje koalici označovanou většinou za pravostředovou, a José Antonio Meade, kandidát Institucionální revoluční strany (PRI), vítězství Lopéze Obradora uznali a blahopřáli mu.

Lopéz Obrador slibuje, že politiku a obchod země očistí od narůstajícího násilí, korupce a politických skandálů a že sníží hospodářskou závislost země na Spojených státech. Jeho kritici ale varují, že plánované státní zásahy do hospodářství by mohly zemi uvrhnout o desetiletí zpět. Označují budoucího prezidenta také za populistu, který nenabízí konkrétní řešení.

Čtyřiašedesátiletý López Obrador, přezdívaný podle začátečních písmen všech svých jmen AMLO, se o nejvyšší úřad ucházel už potřetí. Dva neúspěšné pokusy učinil v roce 2006 a 2012, přičemž v roce 2006 prohrál jen asi o 250 tisíc hlasů.

Vítěz prezidentských voleb v úřadu vystřídá 1. prosince Enriqueho Peňu Nieta, který je prezidentem od prosince 2012 a znovu už kandidovat nemohl.

Kromě prezidenta Mexičané v neděli volili 500 poslanců, 128 senátorů, osm ze třicítky guvernérů mexických států, starostu metropole Mexiko a téměř 1600 starostů dalších měst.

Reklama

Související témata:

Doporučované