Hlavní obsah

Mexiko nemá kam pohřbívat oběti trestných činů. Těla hnijí v chladících vozech

Lidé v Mexiku si stěžují na odstavený přívěs s více než sto padesáti mrtvolami.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Úřady na západě Mexika řeší, co s chladícím přívěsem uchovávajícím 157 mrtvol. Kamion již parkoval na dvou různých místech. Na rozkládající se těla si ale vždy stěžovali místní obyvatelé.

Článek

Chladící přívěs se 157 mrtvými těly původně parkoval ve skladišti na předměstí města Guadalajara v západním Mexiku. Obyvatelé sousedství si ale začali po dvou týdnech stěžovat na zesilující zápach z rozkládajících se mrtvol.

Stát Jalisco tak kamion přemístil do těsné blízkosti dalšího předměstí nedalekého Tlajomulca. Tam si ale obyvatelé stěžovali rovněž.

„Je to špatné, protože z toho začíná být zle našim dětem. Páchne to opravdu odporně a brzy to bude páchnout ještě hůř. Všude nám na jídlo sedají mouchy,” popisovala nelehkou situaci lidí z předměstí jedna z obyvatelek Patricia Jimenezová.

Kamion tak ve městě parkoval do neděle. V pondělí ho místní úřady přemístily do skladiště zřízeného pro potřeby soudní prokuratury přímo v centru města.

Místní úřady v pondělí také uvedly, že se snaží přívěs přemístit na vhodnější místo.

„Na hřbitovech nám již došlo místo, kam bychom mohli nebožtíky dát,” uvedl vedoucí forenzní vyšetřovací jednotky státu Jalisco Luis Octavio Cotero.

Podle tiskové agentury AFP také dodal, že v oblasti pracují na zřízení provizorní sítě pohřebišť, která by měla zvládnout pojmout přibližně osm set těl.

Mexické zákony zakazují kremaci těl obětí násilných zločinů. Márnice města Guadalajara tak po nedávné velké vlně kriminality, která podle severu BBC zasáhla Mexiko v posledních letech, pronajaly právě chladící přívěs.

Nejnásilnější rok zažilo Mexiko loni. Zločinnost si podle agentury Reuters vyžádala přes 30 tisíc zavražděných.  Jedná se o nejvyšší počet od roku 1997. Tři čtvrtiny z toho měl na svědomí organizovaný zločin.

Od prosince roku 2006, kdy vláda vyhlásila organizovanému zločinu válku, bylo v Mexiku zavražděno nebo zmizelo více než 200 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované