Hlavní obsah

Mexiko pobouřilo svědectví o sterilizacích migrantek v detenčním centru v USA

Foto: Profimedia.cz

Svědectví zdravotní sestry o podmínkách v detenčním centru vyvolalo protesty proti Úřadu pro imigraci a cla.

Reklama

Mexiko se zabývá případem sterilizování španělsky mluvících žen v americkém detenčním středisku. Na lékařské zákroky upozornila jedna ze zdravotních sester, podle ní docházelo v centru také k zanedbávání lékařské péče.

Článek

Poprvé se kauza objevila v médiích minulý týden. Podle svědectví zdravotní sestry Dawn Wootenové docházelo u přistěhovalkyň do USA ke sterilizaci bez jejich řádného souhlasu, a to především u španělsky mluvících žen. Wootenová ve své stížnosti uvádí, že se obává, že k tomuto zákroku mohlo dojít u velkého množství žen. Po zveřejnění jejího svědectví podala skupina advokátů stížnost na soukromé detenční středisko Irwin County v Georgii. Sestra uvedla, že zadržené ženy jí řekly, že plně nechápou, proč musí podstoupit hysterektomii, tedy operaci, při které dojde k odstranění celé nebo části dělohy.

Stížnost obsahuje také obvinění ze zanedbání lékařské péče a nedostatku bezpečnostních opatření proti šíření onemocnění covid-19. Místní zdravotníci si také podle Wootenové často vymýšleli lékařské záznamy. Sama prý čelila problémům ze strany zaměstnavatele, a to když protestovala proti těmto podmínkám a kvůli příznakům nákazy koronavirem zůstala doma. „Stala jsem se whistleblowerkou (informátorkou, pozn. red.), a teď jsem terčem,“ řekla Wootenová v úterý na tiskové konferenci. „Ale radši budu terčem, než abych byla součástí tohoto nelidského systému,“ dodala zdravotní sestra.

Podle Wootenové byly ona i další zdravotní sestry znepokojeny „množstvím, v jakém se hysterektomie vyskytovala“. „Ptaly jsme se mezi sebou, bože, on to snad dělá všem, to je snad jeho specialita, on je snad sběratelem děloh,“ vypověděla o lékaři, který zákrok prováděl. Jeden ze zadržených migrantů pak přirovnal centrum k „experimentálnímu koncentračnímu táboru“. „Bylo to, jako by experimentovali s našimi těly,“ dodal.

Společnost LaSalle Corrections, která spravuje detenční centrum, ale obvinění odmítá, uvádí AP. Podobně tomu je i u amerického Úřadu pro imigraci a cla (ICE), podle kterého jde o „anonymní, neprokázaná obvinění, učiněná bez jakýchkoli ověřitelných podrobností, která by měla být vnímána s patřičnou skepsí, kterou si zaslouží“. Ve svém prohlášení zveřejněném v New York Times následně ředitelka zdravotnických služeb ICE Dr. Ada Riverová uvedla, že agentura „vehementně zpochybňuje tvrzení, že zadržovaní jsou využíváni k experimentálním lékařským postupům“. Podle jejich údajů byly od roku 2018 pouze dvě ženy v centru poslány na hysterektomii.

Mexiko označilo podmínky v detenčním centru za „nepřijatelné“. „Jsme v kontaktu se šesti ženami z Mexika, které v detenčním centru podstoupily tento zákrok,“ řekl v úterý na tiskové konferenci mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard. „Pokud se to potvrdí, jde o zásadní problém,“ dodal ministr. Mexiko dále minulý týden uvedlo, že požaduje od USA informace o tomto případu. Do vyšetřování se mají také zapojit konzuláty v Georgii a Texasu.

V pondělí mexický prezident Andrés Manuel López Obrador řekl deníku El Universal, že by jeho vláda mohla podniknout proti Spojeným státům právní kroky, pokud se podezření potvrdí. Více než 150 členů amerického Kongresu včetně předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové vyzvalo k vyšetřování podmínek v uvedeném zařízení.

Tisíce lidí se každý rok pokoušejí překročit jižní hranici Spojených států, mnozí prchají před konflikty nebo chudobou ve Střední Americe. Migranti překračující hranice nebo lidé žijící v USA bez platných dokladů mohou být americkými imigračními úředníky zadrženi a umístěni do detenčních center.

Reklama

Související témata:

Doporučované