Hlavní obsah

Mexiko zasáhne hurikán Willa a bouře Vicente, ta má už 12 obětí

Mexiko se připravuje na hurikán 4. kategorie.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Pobřeží Mexika zasáhne hurikán 4. kategorie Willa. Doprovází jej silný vítr a déšť. Úřady v oblasti již evakuovaly zhruba 8 000 lidí. Podle meteorologů půjde o jeden z nejsilnějších hurikánů, který kdy pobřeží Tichého oceánu zasáhl.

Článek

Mexiko se připravuje na hurikán 4. kategorie Willa. Ten by měl mexické pobřeží Tichého oceánu zasáhnout dnes odpoledne místního času a ve středu ráno středoevropského času. Doprovází jej i tropická bouře Vicente, která již přinesla záplavy do jihomexického státu Oaxaca, kde si podle mexických médií vyžádala nejméně 12 obětí.

Hurikán Willa bude podle meteorologů jednou z nejsilnějších bouří, které kdy pobřeží Tichého oceánu zasáhly. Doprovázet ji budou větry o rychlosti až 230 kilometrů v hodině a vytrvalý déšť, který může způsobit bleskové záplavy i sesuvy půdy. Zavřeny jsou všechny přístavy v oblasti, školy i pláže. Silný vítr s sebou může přinést i několikametrové vlny. Úřady proto evakuovaly již zhruba 8 000 lidí a připravily provizorní ubytování.

Hurikán se nejspíše nejprve přežene přes ostrovy Islas Marías ležící zhruba 100 kilometrů od mexického pobřeží. Kromě přírodní rezervace se na nich nachází i federální věznice. Tropická bouře Vicente již slábne a měla by se pomalu rozpustit.

Bouře Willa od svého vzniku rychle nabrala na síle a přeměnila se z tropické bouře na hurikán 5. kategorie během pouhých dvou dní a později znovu zeslábl. Hurikán má zasáhnout i populární půlmilionové turistické středisko Mazatlán ve státě Sinaloa. Willa pak s největší pravděpodobností zasáhne i mexický stát Nayarit, zatímco bouře Vicente udeří o něco jižněji ve státech Jalisco a Colima.

Reklama

Doporučované