Hlavní obsah

Mezi Měsícem a Zemí. Izraelská sonda poslala z vesmíru selfie

Selfie od vesmírné lodi.Video: Jana Lipská, Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Izraelská kosmická loď Berešit poslala ze své první mise na Měsíc selfie fotku na Zemi. V dubnu má vesmírné plavidlo dorazit na Měsíc. Veze s sebou jednak přístroje pro měření magnetického pole, ale také různé prvky izraelské kultury nebo digitální Bibli. Izrael by se tak měl stát čtvrtou zemí, která přistála na Měsíci. Na Měsíci chce podle britského listu The Guardian přistát i Indie.

Článek

Fotka byla poslána do kontrolního střediska Jehud v Izraeli. Je na ní vidět část vesmírné lodi a v pozadí planeta Země ze vzdálenosti 37 600 kilometrů.

Loď bez posádky byla vyslána z Floridy 22. února. Váží přes půl tuny a odstartovala ze soukromé základny SpaceX. V dubnu by po sedmi týdnech cesty měla izraelská sonda přistát na Měsíci. To se zatím povedlo jen Rusku, USA a Číně.

Hlavním cílem mise je úspěšné zvládnutí samotného přistání. Loď Berešit s sebou však veze i přístroje pro měření měsíčního magnetického pole, které může pomoci s pochopením vzniku Měsíce.

Kromě nástrojů pro pokrok ve vědě je na palubě také časová kapsle obsahující digitální Bibli nebo dětské obrázky. Dále ještě izraelské písně, vzpomínky přeživších holokaustu a izraelskou vlajku.

Na začátku ledna přistála na odvrácené straně Měsíce čínská vesmírná loď. Indie doufá, že bude pátou zemí, která zdolá Měsíc. Její jarní mise Chandrayaan-2 má za cíl umístit na Měsíci vozítko, které bude sbírat údaje.

Japonsko chystá menší zařízení jménem Slim, aby zkoumalo měsíční vulkanickou oblast. Na Měsíc jej chce vyslat v roce 2020–2021.

Návrat zpátky na Měsíc je podle pokynů prezidenta Trumpa oficiálním postojem NASA. Americká vesmírná agentura plánuje vybudovat malou vesmírnou stanici jménem Gateway na měsíčním orbitu v roce 2026. V příštím desetiletí předpokládá vyslání lidské posádky na Mars.

Reklama

Související témata:

Doporučované