Hlavní obsah

Mezi Moskvou a Kyjevem teď může vypuknout válka o pravoslavné kostely

Svět bez obalu: Reportáž o oddělení ukrajinské ortodoxní církve od Moskevského patriarchátu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Válka mezi Ruskem a Ukrajinou se přesouvá i do náboženské roviny. Ukrajinská ortodoxní církev totiž před válkou spadala pod Moskevský patriarchát, s čímž ovšem většina Ukrajinců po válce na východě Ukrajiny a anexi Krymu nesouhlasila. Církev se teď osamostatnila. A to se zase nelíbí Moskvě.

Článek

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nedávno uvítal rozhodnutí Konstantinopolského patriarchátu uznat nezávislost Kyjevské ortodoxní církve nad Moskvou. Až do 11. října byl totiž Kyjevský patriarchát podřízen ruské pravoslavné církvi.

„Bůh viděl, jak Ukrajinci bojují za svou nezávislost,“ řekl Porošenko. „Slyšel naše modlitby. Ocenil naše úsilí. Je to jeho vůle, že patriarcha Bartoleměj a Nejsvětější synod Konstantinopolské církve řekli to, o čem jsme snili a za co jsme dlouhou dobu bojovali: Řekli ano nezávislosti ukrajinské ortodoxní církve.”

Podle moskevského zpravodaje Českého rozhlasu Martina Dorazína to však ještě bude těžké, rozluka může vést k další eskalaci ukrajinsko-ruských vztahů.

„V tom sporu jde i o obrovský majetek – o stovky kostelů, které formálně spadají pod Moskevský patriarchát. Jsou to církevní školy, akademie. Je to opravdu obrovský majetek a to v celém sporu hraje velkou roli,” připomíná novinář Martin Dorazín. „Obávám se, že může dojít k násilným akcím, násilným záborům. Což ještě zhorší současné špatné vztahy mezi Moskvou a Kyjevem. Dokonce můžeme čekat ozbrojené incidenty, protože v Rusku existují pravoslavní radikálové – jakási obdoba Islámského státu – a ti jsou schopní na Ukrajinu vyslat své lidi, vyzbrojit je a vyvolat tam nějaké incidenty. Takže situace je velmi nebezpečná a výbušná.“

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované