Hlavní obsah

Mezi nemocnými s covidem-19 je nyní i šéf Státního zdravotního ústavu

Foto: ČTK/Kamaryt Michal, ČTK

Pavel Březovský

Reklama

„Nakonec jsem rád, že si to prodělám, mám možnost v praxi vyzkoušet, co funguje v organizaci,“ říká ředitel ústavu Pavel Březovský.

Článek

Infekční choroba covid-19 postihla dalšího čelního představitele resortu zdravotnictví, který se podílí na řešení problémů s ní spojených.

Vedle hlavní hygieničky Jarmily Rážové a ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je podle informací Seznam Zpráv nyní mezi nemocnými i ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský.

„Je to záležitost minulého týdne, vrátil jsem se z dovolené a potřeboval jsem mluvit se všemi vedoucími center, samozřejmě jednotlivě. Ve středu večer jsem dostal zprávu, že je kolegyně pozitivní, pak už jednala hygiena. V pátek jsem byl na testech a nález byl pozitivní. Od té doby karanténa, izolace doma, následoval postupný vývoj příznaků,“ popsal Březovský, jak k chorobě přišel.

Současně přiblížil nynější symptomy. Považuje je za typické. „Bolest hlavy, ale bez teploty, chřipkové příznaky, únava. Zatím bez plicních projevů, mimo dráždivého kašle.“

Vše se snaží brát pozitivně a věří, že svou osobní zkušenost bude moci využít i v další činnosti ústavu a v zájmu potírání pandemie. „Nakonec jsem rád, že si to prodělám, mám možnost v praxi vyzkoušet, co funguje v organizaci. Také zjistit, které informace chybí a které jsou zbytečně matoucí. A vůbec není na škodu, když si to vyzkouší lékař, protože lépe pak může poradit svým pacientům,“ uvedl také pro Seznam Zprávy Březovský.

Státní zdravotní ústav se kromě řady dalších činností podílí i na vývoji české vakcíny proti covidu-19.

Reklama

Související témata:

Doporučované