Hlavní obsah

Mezi oběťmi tornáda je žena z Lužic. Těžce zraněné převáželi za hranice

Foto: Profimedia.cz

Neštěstí na jihu Moravy: Zničené domy, auta, ale především zmařené lidské životy.

Reklama

Bilance čtvrtečního řádění tornáda na Hodonínsku vzrostla na pět obětí, mezi nimi je i obyvatelka Lužic. Těžce zraněné přepravovaly vrtulníky za hranice do Rakouska.

Článek

Tornádo, které se ve čtvrtek večer prohnalo Hodonínskem, za sebou zanechalo těžké škody nejen na majetku. Ještě před půlnocí jihomoravští záchranáři hlásili dvě oběti. V pátek před polednem už mluvčí hejtmana Jihomoravského kraje Alena Knotková Seznam Zprávám potvrdila, že počet mrtvých vzrostl na pět.

„Aktuálně je pět mrtvých, pohřešovaných nula,“ uvedla. Nejvíce zasažené jsou obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku, značné škody hlásí také Hodonín. Jedna ze zemřelých je obyvatelka těžce zasažených Lužic. „Máme jednu oběť na životě, je to žena, více k tomu ale v tuto chvíli nebudu s ohledem na rodinu říkat. Je to velmi citlivé,“ řekl starosta Lužic u Hodonína Tomáš Klásek.

Nemocnice Hodonín ošetřila 150 až 200 zraněných. „Naváželi je sem hasiči, záchranky, ale i příbuzní auty. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou,“ uvedl ředitel nemocnice Antonín Tesařík.

Zraněné přijímala také Nemocnice Břeclav. „Včera jsme ošetřili kolem 70 zraněných, kteří buď byli přivezeni, nebo přijeli sami. Hospitalizovaných máme deset pacientů na standardních odděleních a čtyři na JIP. Aktuálně máme zprávu, že by k nám už nikoho dalšího přivážet neměli,“ řekla mluvčí nemocnice Táňa Svobodová. „Závažné úrazy se transportovaly vrtulníkem do jiných nemocnic, na místě se hned provádělo první třídění a lidé se rozváželi do okolních nemocnic, přijímali jsme všechny, koho nám rychlá přivezla. Takže spíše lehčí zranění – zlomeniny, rozbité hlavy,“ dodala.

Několik zraněných přijala také Fakultní nemocnice Brno, ty nejtěžší případy však vrtulník přepravoval za hranice Česka. „Přijali jsme tři pacienty a jedno dítě. Všichni jsou ve stabilizovaném stavu, nebyl tady žádný vážný případ, který by byl vyloženě na hraně. Pro letecký převoz k nám nebyly příznivé podmínky, dva krizoví pacienti skončili v rakouských nemocnicích,“ popsala situaci mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Jak finančně pomoci lidem zasaženým tornádem

Diecézní charita Brno spustila veřejnou sbírku, do které je možné přispívat libovolnou částkou na účet č. 4211325188/6800, variabilní symbol 2002, nebo formou dárcovské SMS. Na číslo 87 777 lze poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60 nebo 90 podle částky, kterou chcete přispět.

Pomoci je možné i skrze Diakonii Českobratrské církve evangelické. Příspěvky mohou zájemci posílat na účet č. 2100691426/2010. Je možné přispět i dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90, a to opět podle výše příspěvku.

Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300.

Přispět je možné i na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700, variabilní symbol 2101. Organizace spustila i platební bránu.

Handicapovaným lidem zasaženým tornádem pomáhá Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Je možné darovat vybranou částku i přes platební bránu.

Už od čtvrtečního večera funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra. Sbírku pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, spustila i platforma Donio. Přispět můžete i do sbírky znesnáze21, kterou pořádá Nadace Karla Janečka.

Jihomoravské obce, které ve čtvrtek nejvíce zasáhly bouřky a silný vítr, už hasiči z 99 procent prošli a neměli by tam najít další zraněné či mrtvé. Po jednání krizového štábu v Břeclavi to řekl hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). „Lidé se chtějí do svých domovů vracet alespoň pro majetek,“ řekl Grolich, varoval ale, že budovy stále mohou být nebezpečné.

„Na domech visí různé věci, které tam naletěly, a je třeba je technikou odstranit, hrozí, že spadnou. Statici domy kontrolují a určují, které se zdemolují. Musíme zabránit tomu, aby lidé do těchto domů chodili, což je poměrně obtížné, protože jich je hodně,“ uvedl Grolich.

Infolinka pro poptávku i nabídku pomoci

Jihomoravský kraj zřídil infolinku, na které je možné poptávat i nabízet pomoc. Krizová linka 800 129 921 bude v nepřetržitém provozu i během nadcházejícího víkendu.

Problémem jsou podle něj také dobrovolníci, kteří se snaží pomáhat a přijíždí do obce. Ucpávají však dopravní cesty, po kterých se pak nedostanou ani hasiči či záchranáři. „Dobrovolníky budeme potřebovat, ale až na vyžádání. Potřebujeme prostor na to, aby v obcích mohly pracovat profesionální složky,“ upozornil a znovu vyzval, aby lidé na postižená místa zbytečně nejezdili.

Reklama

Doporučované