Hlavní obsah

Mezinárodní audiovizuální projekt Fúzie chce varovat před rasismem

Ilustrační foto.

Reklama

Audiovizuální projekt Fúzie, který si klade za cíl bourat hranice a varovat před rasismem a extremismem, nabízí slovenská zpěvačka a skladatelka Zuzana Mikulcová.

Článek

Pět nahrávek a pět videoklipů s přispěním hostů, kterými jsou Lara Abou Hamdanová, Dan Bárta, Peter Lipa, Barbora Mochowa nebo Jakub König, dala dohromady společně se svým spolupracovníkem Andrejem Hruškou. Mezinárodní projekt bude mít koncertní křest 23. listopadu v pražském klubu Jazz Dock.

„Byl to projekt, který jsem měla v hlavě už delší dobu. Hudba jako taková je pro mě velmi důležitá. Je těžké v ní přinést něco nového, ale alespoň v rámci zvuku nebo frázování se dá něco vymýšlet. Hlavním cílem bylo udělat skvělou hudbu bez kompromisů s dalšími interprety, kteří by přinesli něco zajímavého. A nad tím mít nějaký společenský přesah,“ uvedla Mikulcová.

Zvuková a obrazová podoba všech skladeb projektu Fúzie vznikala vždy dohromady a naživo. Z písní, které Mikulcová rozeslala různým interpretům, si zpěvák Bárta vybral písničku Kráľovstvo, Mochowá Zítra ráno. Na Slovensku usazená syrská zpěvačka Hamdanová dodala vlastní skladbu Whisper a respektovaný jazzman Lipa se chopil skladby Nenápadný nápad. Výjimečné hudební spojení doplňuje skladba Můj stín s frontmanem české skupiny Zvíře jménem podzim Jakubem Königem.

„Původně jsme chtěli mít ještě maďarského hudebníka, ale nestihli jsme to, tak snad někdy v budoucnosti. Ráda bych oslovila třeba i někoho z Polska, mohl by to být takový hudební Visegrád,“ podotkla Mikulcová. „V budoucnosti chceme tenhle projekt rozvíjet, jenom musíme sehnat finance i lidi, kteří do toho půjdou. Natočili jsme i dokument s rozhovory se všemi interprety z Fúzie, který se časem objeví na sociálních sítích,“ dodala.

Album vychází digitálně a na USB v dřevěném pouzdře u českého vydavatelství Tranzistor. „Album Fúzie je pro mě splněný sen. Když si vzpomenu, že tento ambiciózní nápad vznikl v malém sklípku při vínku ve Vieše. S Andrejem jsme ho dali na papír a navzdory všem složitým okolnostem v souvislosti s pandemií a zákazy nezůstalo jen u plánů a řečí, ale podařilo se nám ho zrealizovat a dotáhnout do konce. Každá spolupráce vytvořila něco specifického a pro mě unikátního,“ konstatovala Mikulcová.

Zpěvačka a skladatelka Mikulcová má na kontě dvě autorská alba. Žánrově spojuje slovenské texty s pop-soulem a s prvky elektronické hudby. V roce 2010 se stala „Novou tváří slovenského jazzu“. V loňském roce nahrála s rappery Vecem a Tonem S skladbu Tváre slobody k výročí Sametové revoluce, kterou prezentovali na Koncertech pre všímavých – cenách Bílá vrána.

Reklama

Související témata:

Doporučované