Hlavní obsah

Mezinárodní chuť po tequile roste, agáve nestíhají dozrávat

Tequila zažívá boom, rostliny agáve nestíhají dozrávat.

 

Reklama

Stále více rostoucí poptávka způsobuje, že rostliny agáve, ze kterých se tequila vyrábí, jsou „ždímány“ na maximum. Výrobci ale ujišťují, že by se zásoby neměly vyčerpat.

Článek

Tequila zažívá boom. V posledních letech cena tohoto alkoholického nápoje vzrostla šestinásobně. Produkce se zvýšila hlavně kvůli rapidnímu růstu exportu. Osm z deseti lahví putuje do zahraničí. Úspěch se ale stal nepřítelem. Poptávka je tak vysoká, že se plantáže agáve otřásají v základech. Mexický druh této rostliny, zvaný Weberova modrá agáve, totiž roste jen velmi pomalu. Plné uzrání trvá zhruba sedm let.

Rostliny nestíhají dozrát a někteří výrobci používají méně zralé agáve, ze kterých ale dokážou získat méně alkoholu, což znamená méně surového produktu. Jacobo Cabrera, prezident zemědělské rady v Jaliscu, vedoucím regionu produkce tequily, se pro španělský list El País vyjádřil, že předpovědi potvrzují dostatek zásob až do roku 2024. Zákazník momentální situaci v průmyslu nepocítí.

Nejčastější destinací exportované tequily byly Spojené státy americké, kam se v roce 2017 vyvezlo 172 milionů litrů. Na dalším místě je Španělsko, které ale s dovozem 5,3 milionu litrů výrazně zaostává. Spojené státy americké vnímají tequilu jako čím dál více prestižnější destilát. Výrazným způsobem se na tom podílí tamní celebrity. Herec George Clooney nebo zpěvák Justin Timberlake investovali do vlastních značek tequily.

Agáve se v Mexiku stala jednou z nejcennějších komodit. Kromě nedostatku dozrálých rostlin se výrobci musí potýkat také se zloději. V prvních devíti měsících roku 2017 se ukradlo 193 tun agáve. Stát Jalisco musel zavést tresty v rozmezí 5 až 15 let odnětí svobody.

Reklama

Doporučované