Hlavní obsah

Mezinárodní den gumových medvídků, božský Kája v peněžence a New York bez proudu

Den očima Kláry Mališové.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejzajímavější události pondělí 15. července vybírala redaktorka Klára Mališová.

Článek

Božský Kája do vaší peněženky – pokud jste si unikátní bankovku nestihli zakoupit za padesát korun, budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Pět tisíc pamětních eurobankovek vyrobených při příležitosti osmdesátých narozenin Karla Gotta z pražské prodejny zmizelo za čtyři hodiny. Někteří šťastlivci již bankovky začali prodávat na internetu, ti nejodvážnější je draží i za patnáct tisíc korun.

Slavná Lennonova zeď má své následovníky – v Hongkongu jich vznikají desítky na podporu protestního hnutí.

Místní tak demonstrují proti návrhu zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Autoři na barevné papírky píší požadavky vládě a doufají, že na to bude reagovat. Dobrovolníci dokonce u zdí drží hlídky, jelikož stoupenci Pekingu je často demolují. Zdi, které vandalové strhnou, však bývají během pár hodin vytvořeny znovu.

Kritizované elektrokoloběžky si v Británii vyžádaly první oběť.

Stala se jí pětatřicetiletá youtuberka Emily Hartridgeová, která se na kruhovém objezdu střetla s nákladním autem. V Británii se přitom na elektrokoloběžkách nesmí jezdit ani na silnicích, ani na chodnících. Blogerka však nebyla první obětí, která zemřela při jízdě na jednom z prostředků moderní doby. V roce 2010 zemřel britský majitel společnosti Segway po pádu z přístroje do řeky, když se vyhýbal chodci jdoucímu v protisměru.

Město, které nikdy nespí, se mělo konečně možnost vyspat za naprosté tmy.

New York totiž v neděli postihl pětihodinový výpadek elektřiny. Lidé tak nemohli nakupovat, používat metro ani výtahy a jinak blikající reklamní obrazovky na Times Square se proměnily v černé tabule. V tu dobu se ve městě měla konat i divadelní představení a další kulturní akce, což účinkující vyřešili po svém – vyšli z divadel na ulici a představení dohráli venku.

A jedna sladká tečka na závěr – svůj den dnes slaví gumoví medvídci.

Ty si děti i dospělí poprvé vychutnali v roce 1922. Inspirací tehdy autorovi byli cvičení medvědi, kteří v devatenáctém století vystupovali jako atrakce na jarmarcích a slavnostech. Během let si je pak zamilovali lidé na celém světě.

Reklama

Doporučované