Hlavní obsah

Mezinárodní den památek oslaví NPÚ vstupem zdarma do vybraných zahrad a parků

Foto: https://www.zamek-kromeriz.cz/fotogalerie/#group_2957-23

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní den památek oslaví Národní památkový ústav (NPÚ) v neděli vstupem zdarma do vybraných zahrad a parků, připomene také péči o ně.

Článek

Bezplatně se lidé dostanou do Květné zahrady v Kroměříži, zámecké zahrady v Lysicích, zámeckých parků v Buchlovicích a v Hradci nad Moravicí a také zahrady vily Stiassni v Brně. Jindy se tam platí vstupné. Ostatní památky se zapojí tematickými příspěvky na sociálních sítích, sdělila Dagmar Šnajdarová z kroměřížského pracoviště NPÚ.

Hrady a zámky ve správě NPÚ se každoročně připojují k oslavám Mezinárodního dne památek a sídel rozmanitými akcemi. Nyní jsou však z epidemických důvodů přístupné pouze některé venkovní prostory. „Správy objektů podpoří tento den alespoň symbolicky, a to tematickými příspěvky na sociálních sítích. Budou zaměřeny na historické zahrady a parky památek, které nabízí zásadní umělecká díla parkové a zahradní architektury,“ uvedla Šnajdarová.

Příspěvky, které se na sociálních sítích jednotlivých památek objeví v neděli mezi 9:00 a 10:00, podle ní mají za cíl zvýšit povědomí o zahradní kultuře. „Upozorní taky na to, jak je důležitá péče o zahrady a parky,“ uvedla Šnajdarová.

Druhou aktivitou bude nedělní vstup zdarma do jinak zpoplatněných zahrad a parků, které jsou v současné době přístupné. "Návštěvníci jsou povinni dodržovat aktuální protiepidemická opatření.

Zaměstnanci Národního památkového ústavu budou také korigovat počet osob v areálu," doplnila Šnajdarová. Památkáři vyzvali návštěvníky, aby si před návštěvou zkontrolovali otevírací dobu a podmínky návštěvy na webových stránkách daných objektů nebo na webu NPÚ.

Mezinárodním dnem památek a sídel vyhlásilo 18. duben před 39 lety UNESCO, tedy organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu.

Reklama

Doporučované