Hlavní obsah

Mezinárodní festival BlueFest online se uskuteční letos 6. května

Dan Bárta.

Reklama

Organizátoři akcí Prague International Bluenights a BlueFest se letos rozhodli projekty spojit a uskutečnit 6. května pod názvem BlueFest online.

Článek

F estival budou zdarma živě vysílat z pražského Lucerna Music Baru na sociální sítě partnerů i účinkujících. Diváci mohou uhradit dobrovolné vstupné. Vystoupí Peter Lipa, Flamengo Reunion Session & Karel Kahovec, Ivan Hlas, Tonya Graves, Dan Bárta a více než desítka dalších českých i zahraničních umělců, za pořadatele o tom informoval Robin Suchánek.

„Již jsme nad touto variantou přemýšleli před rokem, ale nakonec jsme se rozhodli zachovat původní záměr. To ale pramenilo z našeho pocitu loni v létě, že akce v roce 2021 budou moct probíhat bez omezení. Bohužel jsme se velmi spletli a covid podcenili,“ uvedl ředitel agentury Liver Music Radim Svatoň.

BlueFest online bude podle pořadatelů festivalem, který chce jako hlavní cíl podpořit českou hudební scénu a zároveň potěšit fanoušky kvalitní hudby v nelehké době. „Za sekundární cíle pak považujeme podporu dalších kulturních profesí, které se na festivalu budou podílet, jakož i podporu zahraničních jmen. Cílem je samozřejmě také kulturně obohatit vyprahlou hudební scénu, potěšit nejen bluesové diváky a představit blues širší veřejnosti,“ sdělil Petr Pošvic, který má na starosti produkci festivalu.

Na mezinárodním BlueFest online by ze zahraničních interpretů měla vystoupit například americká kapela Southern Avenue, jejíž debutové album se v americkém žebříčku Billboard Top Blues Albums Chart vyšplhalo na 6. místo, či britská kapela Wille and the Bandits, kterou BBC Radio 1 uvedlo v první desítce nejlepších kapel na festivalu Glastonbury v roce 2014. „Jednáme i s dalšími interprety, ale primárně se zaměřujeme na zahraniční interprety, kteří měli v rámci našich projektů v roce 2020 či 2021 vystoupit, ale kvůli současné situaci nemohli,“ podotkl Svatoň.

Pod hlavičkou projektu Prague International Bluenights se od roku 2001 koná každoročně série koncertů zahraničních hudebníků, které do metropole agentura Liver Music přiváží. Vystoupil zde například bývalý kytarista kapely The Rolling Stones Mick Taylor se svým All Star Blues Bandem, americký bluesový kytarista, zpěvák a držitel Grammy Johnny Winter, americká zpěvačka a klávesistka Beth Hartová, kapela The Grande Mothers složená z původních členů skupiny Franka Zappy nebo kultovní americká undergroundová formace The Residents.

Festival BlueFest vznikl ze série Prague International Bluenight jako vyústění dlouhodobých aktivit agentury Liver Music v roce 2014. V minulosti na něm vystoupili například Buddy Guy, Keb' Mo' a Kenny Neal, v loňském roce měl zahrát slavný kytarista Jeff Beck.

Reklama

Doporučované